20.2 C
București
miercuri, 18 iunie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaKremlinul, mulțumit de poziția SUA privind NATO și Ucraina

Kremlinul, mulțumit de poziția SUA privind NATO și Ucraina

Rusia a reacționat pozitiv la recentele declarații ale administrației lui Donald Trump, care a exclus oficial posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO, notează Reuters.

Un posibil pas spre pace

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, această poziție este în deplin acord cu interesele Moscovei și este văzută ca un pas pozitiv într-un context geopolitic tensionat.

De altfel, Kremlinul a subliniat de mai multe ori că dorința Ucrainei de a se integra în Alianța Nord-Atlantică a fost una dintre principalele cauze ale izbucnirii conflictului armat. Din punctul de vedere al Rusiei, o astfel de aderare ar reprezenta o amenințare directă la securitatea națională și la sfera sa tradițională de influență în regiune.

CITEȘTE ȘI – Rusia transmite că a recucerit penultima localitate din regiunea rusă Kursk aflată sub control ucrainean

Conflictul din Ucraina, declanșat de invazia rusă din 2022, a fost descris de Trump și susținătorii săi ca un „măcel inutil”, o confruntare indirectă între SUA și Rusia. Trump, care dorește să fie perceput ca un pacificator global, a declarat recent că speră într-o încheiere rapidă a războiului, exprimându-și optimismul că un acord de pace ar putea fi încheiat chiar în această săptămână.

Pe fondul acestor declarații, generalul american Keith Kellogg a afirmat că sub o eventuală administrație Trump, NATO nu va mai fi o opțiune pentru Ucraina. Această schimbare de paradigmă ar putea constitui un teren fertil pentru reluarea negocierilor de pace, întrucât una dintre condițiile esențiale cerute de Vladimir Putin pentru oprirea ostilităților este renunțarea Kievului la ambițiile sale euroatlantice.

Putin a menționat că este deschis la discuții dacă Ucraina acceptă să se retragă din cele patru regiuni ocupate de Rusia și să renunțe oficial la ideea aderării la NATO. Totuși, liderul de la Kremlin a respins orice compromis major privind teritoriile deja controlate de Moscova.

Între timp, Trump a lansat un mesaj optimist în stilul său caracteristic, spunând că, odată încheiat conflictul, atât Ucraina, cât și Rusia ar putea „începe să facă afaceri mari cu SUA” și să „câștige o avere”.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Conflict între reprezentanții celor două biserici ortodoxe din Ucraina la Catedrala Mitropolitană ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Cernăuți

Mai multe persoane au fost rănite în urma unui conflict care a avut loc la Cernăuți între reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucraineană (UPT) și nou-creata...

Revoltă în Educație: Profesorii protestează la locul de muncă și amenință cu acțiuni masive

Sindicaliștii critică dur posibilele măsuri fiscale vehiculate recent în spațiul public, care vizează tăieri și modificări ce ar afecta direct salariații din sistemSindicatele din...

Summit tensionat: Trump blochează declarația anti-Rusia

La summitul G7 desfășurat în Munții Stâncoși din Canada, președintele american Donald Trump a refuzat susținerea unei declarații ferme împotriva Rusiei, pe fondul invaziei...
Ultima oră
Pe aceeași temă