6.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeInternaționalKosovo vrea sancțiuni internaționale împotriva Serbiei după incidentul de duminică

Kosovo vrea sancțiuni internaționale împotriva Serbiei după incidentul de duminică

Kosovo a cerut joi sancţiuni internaţionale împotriva Serbiei, dând asigurări că Belgradul se află în spatele grupului de paramilitari suspectat că a ucis un poliţist kosovar albanez duminică, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

“Din acest motiv, Serbia ar trebui să fie sancţionată”, a declarat premierul kosovar Albin Kurti în Parlamentul de la Pristina.

Dacă nu va fi sancţionată, “va face asta din nou”, pentru că “arsenalul militar al profesioniştilor sârbi care au atacat în Banjska era constituit din arme provenite din Serbia”, a adăugat premierul, referindu-se la un veritabil arsenal pe care autorităţile kosovare pretind că l-au confiscat în acest sat din nordul Kosovo în timpul unei operaţiuni desfăşurate împotriva comandoului, după uciderea unui poliţist kosovar albanez într-o ambuscadă.

Potrivit unei liste publicate de premierul Kurti, arsenalul, în valoare de câteva milioane de euro, includea un vehicul blindat, grenade, arme de asalt AK47, lansatoare de rachete.

Belgradul respinge acuzaţiile Pristinei.

Poliţistul kosovar a fost ucis duminică la câţiva kilometri de graniţa cu Serbia, în timpul unei patrule. Au urmat câteva ore de schimburi de focuri între poliţia kosovară şi un comando format din zeci de bărbaţi puternic înarmaţi care s-au refugiat într-o mănăstire.

Trei dintre ei au murit, trei au fost arestaţi, iar soarta celorlalţi este necunoscută. Kosovo afirmă că mai mulţi se află în Serbia unde primesc îngrijiri medicale într-un spital din sudul ţării.

Aceste violenţe au reaprins tensiunile între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut niciodată independenţa fostei sale provincii, declarată în 2008.

Belgradul i-a numit “martiri” pe cei trei bărbaţi ucişi şi a decretat o zi de doliu naţional. Miercuri seara, sute de persoane s-au adunat în onoarea lor la Catedrala Sfântul Sava din Belgrad.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au condamnat violenţele, cerând Serbiei şi Kosovo să ia “măsuri urgente” şi să depună eforturi pentru detensionarea situaţiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

USR cere PNL să voteze desființarea Institutului Revoluției Române

USR le solicită parlamentarilor PNL să voteze proiectul pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, depus la Parlament în urmă cu mai bine...

Ciolacu: România are un grad de absorbţie a fondurilor europene de 90% pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu comisarul european pentru Coeziune şi reforme, Elisa Ferreira. "România are un grad de absorbţie a...

28 noiembrie, ziua cea mare a Bucovinei! Se împlinesc 105 ani de la unirea cu țara

1918 a fost un an deosebit. România a fost la un pas să dispară ca stat, dar a terminat să fie mai mare...
Ultima oră
Pe aceeași temă