5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis sugerează că poziția Austriei de refuz a aderării României la...

Klaus Iohannis sugerează că poziția Austriei de refuz a aderării României la Schengen nu are legătură cu migrația

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Granada, unde a participat la a treia reuniune a Comunității Politice Europene, că nu crede că pactul UE privind migrația va schimba poziția Austriei în privința aderării României la Schengen și a susținut că „este nevoie de mai mult”, conform rfi.ro.

Președintele Iohannis a fost întrebat dacă este de părere că acordul privind migrația la care s-a ajuns la nivelul UE poate flexibiliza poziția Austriei privind aderarea României la Schengen.

Klaus Iohannis a replicat că progresul obținut cu acest pact este „destul de modest”.

„S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migrație. Sincer, progresul obținut, după părerea mea, este destul de modest, dar e un progres față de nimic, ce am avut până acum. (…) Acum avem o bază mai degrabă tehnică”, a afirmat șeful statului.

„Nu cred că acest pact va schimba poziția Austriei. E nevoie de mai mult, e nevoie de mai multe negocieri și sper ca acest lucru să dea roade”, a subliniat președintele Iohannis.

Întrebat dacă va avea vreo întâlnire cu cancelarul Austriei, în marja reuniunii informale a Consiliului European de vineri, președintele a spus: „E posibil să avem o discuție complet informală”.

Context. Italia și Germania au ajuns la o poziție comună privind reforma migrației și azilului în UE, după o săptămână în care guvernul Giorgiei Meloni blocase un acord. Comisia Europeană și Consiliul UE au anunțat public deblocarea negocierilor.

Guvernul Austriei a anunțat public în repetate rânduri că nu va fi de acord cu primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cât timp sistemul european de migrație și azil nu este reformat profund.

”Comisia Europeană salută succesul acordului politic la care au ajuns astăzi, 4 octombrie, statele membre cu privire la Regulamentul privind situațiile de criză și de forță majoră în domeniul migrației și azilului”, a arătat un comunicat al executivului european.

Acesta este un element-cheie al noului Pact privind migrația și azilul, care a fost convenit în prezent, după ce în iunie s-a ajuns la o abordare generală cu privire la doi piloni principali ai pactului: Regulamentul privind gestionarea azilului și migrației și Regulamentul privind procedura de azil.

Acordul politic dintre statele membre deschide calea pentru începerea negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la această propunere legislativă. După ce negocierile vor fi încheiate, UE va adopta un regulament obligatoriu pentru toate statele membre.

Iohannis nu l-a convins pe Nehammer. Austria nu vrea România în Schengen

Cu mai puțin de o săptămână înainte de reuniunea Consiliului JAI, șeful guvernului Austriei, cancelarul Karl Nehammer, a declarat că, în continuare, Austria nu vrea România în Schengen.

Austria a rămas singura țară din Spațiul Schengen care se opune primirii României în această organizație internațională. Celelalte două țări care aveau rezerve față de România erau Olanda și Suedia. Olanda, în cea mai recentă luare de poziție, a anunțat că obiecțiile ei sunt acum legate doar de Bulgaria. Suedia, și mai conciliantă, a renunțat la orice obiecții.

Cancelarul Nehammer conduce guvernul de la Viena de un an de zile, iar anterior a fost ministru de Interne. De pe această poziție, cancelarul Austriei a declarat, vineri, la bilanțul primului său an de mandat ca șef de guvern, că criza migrației a ajuns la un nivel “dramatic” în Austria. Acesta este motivul pentru care guvernul de la Viena încă nu susține aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen, care permite libera circulație în interiorul Europei, a declarat, în fața jurnaliștilor, cancelarul Nehammer, citat de agenția de presă maghiară, MTI.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă