37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalKeir Starmer, noul premier britanic, renunță la proiectul conservatorilor de a duce...

Keir Starmer, noul premier britanic, renunță la proiectul conservatorilor de a duce migranții în Rwanda

Noul prim-ministru al Regatului Unit, Keir Starmer, a confirmat sâmbătă că nu este dispus să continue proiectul precedentului guvern conservator de a expulza migranţii ilegali către Rwanda, potrivti channel8.com.

Acest proiect „era mort şi îngropat înainte de a începe. El nu a fost niciodată un factor de descurajare (…), eu nu sunt dispus să continui cu măsuri-gadget”, a afirmat Keir Starmer în timpul unei conferinţe de presă organizate după primul consiliu de miniştri al guvernului laburist.

La începutul lunii iunie, fostul guvern britanic condus de Rishi Sunak a declarat că intenţionează să înceapă din 24 iulie expulzarea către Rwanda a migranţilor sosiţi ilegal în Regatul Unit, indiferent de ţara lor de origine.

Expulzarea migranţilor clandestini către Rwanda a fost una dintre politicile-cheie ale premierului Sunak pentru combaterea şi descurajarea migraţiei, dar obstacole parlamentare şi legale au împiedicat implementarea acestei măsuri convenite printr-un tratat încheiat cu statul african şi transpusă într-un proiect de lege.

Curtea Supremă de la Londra a stabilit anul trecut că politica de expulzare prevăzută în acordul semnat cu Rwanda este ilegală întrucât de acolo migranţii riscă să fie expulzaţi către ţările lor de origine şi astfel să le fie pusă în pericol siguranţa.

Pentru a ocoli obiecţiile acestei instanţe şi a preveni noi contestaţii în justiţie, guvernul lui Sunak a semnat cu Rwanda un nou tratat, a introdus în lege declararea acestei ţări africane ca ţară sigură şi a anulat aplicarea unor dispoziţii din legea privind drepturile omului.

Încă înainte de alegeri, Partidul Laburist a promis că dacă ajunge la putere va anula complet tratatul privind expulzarea migranţilor către Rwanda.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă