21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalKamala Harris: ajutorul SUA dat Ucrainei nu trebuie să depindă de „jocuri...

Kamala Harris: ajutorul SUA dat Ucrainei nu trebuie să depindă de „jocuri politice”

Administraţia preşedintelui Joe Biden este pregătită să sprijine Ucraina în războiul său cu Rusia “atât timp cât va fi nevoie” şi va face presiuni pentru ca Rusia să plătească despăgubiri Ucrainei după încheierea războiului, a declarat vicepreşedintele american, Kamala Harris, citată de Reuters, preluat de agerpres.ro.

„ Vom continua eforturile noastre pentru a asigura o pace dreaptă şi durabilă. Vom depune eforturi pentru a ne asigura că Rusia plăteşte daune Ucrainei”, a declarat ea într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Conferinţei anuale de securitate de la Munchen sâmbătă.

Comentariile sale intervin în contextul în care lumea politică din SUA dezbate despre cum şi dacă să ţină piept sau nu Rusiei, mai ales după ce Washingtonul a aprobat o asistenţă pentru apărare de peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina, iar cererea lui Biden pentru alte 60 de miliarde de dolari pentru Kiev este blocată în Congresul american.

“Preşedintele Biden şi cu mine vom continua să lucrăm pentru a asigura resursele şi armele de care aveţi nevoie pentru a reuşi”, a spus ea.

“Vom fi alături de voi atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat Kamala Harris, subliniind că SUA trebuie să fie “neclintite” în ceea ce priveşte sprijinul lor pentru Ucraina şi nu trebuie să-l facă să depindă de “jocuri politice”, într-un moment în care opoziţia republicană, sub influenţa lui Donald Trump, blochează un ajutor crucial, notează AFP.

“Nu ne putem să jucăm de-a jocurile politice. Politica politicianistă nu are niciun rol de jucat în ceea ce este fundamental în joc”, a declarat Kamala Harris în aceeaşi conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acesta din urmă a calificat drept “vital” ajutorul american în suspensie.

Harris şi Zelenski au avut o întrevedere sâmbătă în marja Conferinţei de securitate de la Munchen, reuniune anuală pe probleme de securitate în sudul Germaniei.

Kamala Harris a amintit că s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski în acelaşi loc în urmă cu doi ani, “cu cinci zile înaintea invaziei neprovocate, nejustificate şi brutale a ţării dumneavoastră de către Rusia”.

În timp ce Ucraina are o nevoie crucială de noi livrări de arme, vicepreşedinta americană s-a străduit, la Munchen, să-i asigure pe aliaţii europeni ai SUA în faţa scenariului realegerii lui Donald Trump, care trezeşte temeri privind revenirea SUA – unul din actorii de bază ai NATO – la izolaţionism.

Referitor la Ucraina, “există un sprijin bipartizan, suntem neclintiţi. Şi aceasta nu are nicio legătură cu vreun ciclu electoral. Are legătură cu ceea ce suntem şi cu tipul de ţară care dorim să fim”, a afirmat ea sâmbătă.

În ajun, Harris apărase într-un discurs în faţa responsabililor mondiali o viziune a angajamentului american opus celei a lui Donald Trump, asigurând că SUA nu vor bate în retragere.

Alături de ea în faţa presei, Volodimir Zelenski a spus că “nu are în vedere o alternativă” la rolul central al SUA:”Contăm pe SUA, acest partener va rămâne un partener strategic”.

Ajutorul de circa 60 miliarde de dolari decis de administraţia Joe Biden şi suspendat în Congres nu va decide el singur deznodământul conflictului, a spus şeful statului ucrainean, dar “acest pachet va fi fără îndoială o cale spre victorie”.

Kamala Harris, vicepreședintele SUA, s-a întâlnit cu președintele Poloniei. Urmează vizita în România

Kamala Harris, vicepreședinta SUA, s-a întâlnit, la Varșovia cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. După vizita de joi în Polonia, vicepreședinta SUA va veni în România.

“Suntem uniți în chestiunea Ucrainei. Vom face tot ceea ce este posibil din punct de vedere umanitar”, a precizat Kamala Harris într-o conferință de presă susținută alături de președintele Poloniei. Statele Unite vor acorda un ajutor suplimentar de 50 de milioane de dolari pentru Ucraina. Kamala Harris a condamnat atacul Rusiei asupra maternității din Mariupol, care este un obiectiv civil.

Vicepreședinta SUA a mai precizat că Statele Unite au livrat Poloniei sisteme de rachete Patriot. Livrarea a avut loc în ultimele zile, în contextul măsurilor de protecție pe Flancul Estic al NATO.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...
Ultima oră
Pe aceeași temă