1.7 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInternaționalJustin Trudeau a prezentat scuze pentru că în Parlamentul Canadei a fost...

Justin Trudeau a prezentat scuze pentru că în Parlamentul Canadei a fost elogiat un veteran nazist

Premierul canadian Justin Trudeau a prezentat miercuri scuze după ce fostul preşedinte al Camerei Comunelor a elogiat un veteran nazist în timpul unei sesiuni la care a fost prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Trudeau a spus că regretă în mod special situaţia jenantă în care a fost pus astfel Zelenski. “A fost o greşeală profund stânjenitoare pentru parlament şi pentru Canada. Toţi cei care am fost aici în Cameră vineri regretăm profund că am stat şi aplaudat, chiar dacă nu cunoşteam contextul”, a declarat Trudeau în faţa presei.

Fostul preşedinte al Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, l-a întâmpinat vineri în parlament pe veteranul nazist Iaroslav Hunka, imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani, şi l-a prezentat ca pe un “un erou ucrainean şi un erou canadian” care a luptat “pentru independenţa Ucrainei împotriva ruşilor”.

Anthony Rota nu ştia însă că respectivul veteran a luptat în trupele SS, responsabile pentru crime împotriva umanităţii în al Doilea Război Mondial. Politicianul canadian a transmis apoi scuze pentru cele întâmplate, a preluat asupra sa întreaga responsabilitate a incidentului şi a demisionat.

Rusia a profitat de acest incident pentru a-şi susţine teza conform căreia războiul din Ucraina trebuie să conducă la “denazificarea” acestei ţări, idee pe care Kievul şi Occidentul o consideră lipsită de fundament.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul lui Ciucă de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a transmis, astăzi, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale."Iubirea de ţară stă în inimă...
Ultima oră
Pe aceeași temă