1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInternaționalJoe Biden va merge în Irlanda şi Irlanda de Nord pentru a...

Joe Biden va merge în Irlanda şi Irlanda de Nord pentru a celebra acordul de pace din „ Vinerea Mare”

Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni că “intentionează” să viziteze Irlanda şi Irlanda de Nord, după ce premierul britanic l-a invitat să vină pentru a comemora aşa-numitului acord de pace din “Vinerea Mare”, notează AFP.

“Vă invităm în Irlanda de Nord şi sperăm că veţi putea veni, pentru a comemora acordul” semnat în urmă cu 25 de ani, a declarat Rishi Sunak în timpul unei întâlniri la San Diego, în California.

“Ştiu că este ceva foarte special şi la care ţineţi. Ne-ar face plăcere să fiţi alături de noi”, a adăugat el.

“Douăzeci şi cinci de ani. Parcă a fost ieri”, a răspuns preşedintele american, mulţumindu-i premierului Sunak, potrivit agerpres.ro.

Întrebat de jurnaliştii prezenţi despre o posibilă călătorie, Joe Biden a spus apoi: “Intenţionez să vizitez Irlanda de Nord şi Republica” Irlanda.

Biden va ajunge în Irlanda și Irlanda de Nord pentru a consolida tratatul dintre cele două state din „ Vinerea Mare”

Democratul de 80 de ani, un catolic care îşi revendică cu mândrie rădăcinile irlandeze, a urmărit cu mare atenţie negocierile dificile dintre Londra şi Uniunea Europeană privind statutul delicat al Irlandei de Nord în urma Brexit-ului.

Joe Biden a avertizat în mod repetat împotriva oricărei decizii care ar dăuna în vreun fel acordului de pace.

El a salutat încheierea recentă a unui acord pe această temă care otrăveşte relaţiile dintre Regatul Unit şi Bruxelles.

Acordul din “Vinerea Mare”, ziua care desemnează pentru creştini vinerea dinaintea Paştelor, a fost semnat pe 10 aprilie 1998. El a pus capăt deceniilor de confruntări între naţionaliştii catolici, partizani ai unirii cu Republica Irlanda, şi protestanţii unionişti, loiali Londrei.

Tratatul leagă pe de o parte Irlanda şi Regatul Unit, iar pe de altă parte părţile opuse din Irlanda de Nord.

El stabileşte principiul autodeterminării pentru locuitorii Irlandei de Nord şi prevede, de asemenea, crearea de instituţii autonome mixte şi dezarmarea provinciei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:42

VIDEO. UE ajunge la un acord istoric pentru reglementarea inteligenței artificiale

Oficialii UE au ajuns la un acord privind normele care reglementează utilizarea inteligenței artificiale, a declarat vineri, 8 decembrie, șeful industriei UE, Thierry Breton,...

Actorul Ryan O’Neal a murit

Ryan O'Neal, celebru pentru interpretarea sa în „Love Story”, s-a stins la vârsta de 82 de ani, conform declarației făcute vineri de către fiul...
00:01:42

VIDEO. UE ajunge la un acord istoric pentru reglementarea inteligenței artificiale

Oficialii UE au ajuns la un acord privind normele care reglementează utilizarea inteligenței artificiale, a declarat vineri, 8 decembrie, șeful industriei UE, Thierry Breton,...
Ultima oră
Pe aceeași temă