9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăȘtirile zileiInternaționalJoe Biden: America va apăra Taiwan-ul dacă va fi atacat de China

Joe Biden: America va apăra Taiwan-ul dacă va fi atacat de China

Președintele Joe Biden a spus că SUA ar apăra Taiwanul dacă va fi atacat de China, scrie BBC.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat, mai târziu, unor instituții de presă din SUA că observațiile lui Biden nu înseamnă neapărat o schimbare de politică.

SUA au o lege care îi cere să ajute Taiwanul să se apere, dar urmăresc o politică de „ambiguitate strategică”, în care este în mod deliberat vag ce ar face de fapt dacă China ar ataca Taiwanul.

China încă nu a răspuns la comentariile lui Joe Biden.

Ce au spus Biden și Casa Albă

La un eveniment CNN, un participant a făcut referire la rapoarte recente, conform cărora China a testat o rachetă hipersonică. El l-a întrebat pe Biden dacă ar putea „jura că va proteja Taiwanul” și ce va face pentru a ține pasul cu dezvoltarea militară a Chinei.

Joe Biden a răspuns: „Da”. El a adăugat că nu este nevoie să ne „îngrijorăm dacă vor fi mai puternici”, pentru că „China, Rusia și restul lumii știu că suntem cei mai puternici militari din istoria lumii”.

Apoi a fost întrebat a doua oară de prezentatorul CNN Anderson Cooper dacă SUA ar veni în apărarea Taiwanului în cazul unui atac al Chinei. Domnul Biden a răspuns: „Da, avem angajamentul de a face asta”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a părut ulterior, să se întoarcă la comentariile domnului Biden, spunând instituțiilor de presă americane că SUA „nu anunță nicio schimbare în politica noastră și că nu va exista nicio schimbare în politica noastră”.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru, jurnalist la România Liberă din 2021. Noi începuturi, mult dinamism și multă speranță.
Cele mai citite

Schimbarea din administrație, marea deziluzie

A trecut mai bine de un an de la schimbarea celei mai mari părți a administrației publice locale din Capitală. Bucureștenii au sperat într-o schimbare...
Ultima oră
Pe aceeași temă