8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalJens Stoltenberg a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria

Jens Stoltenberg a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut joi Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, regiune secesionistă din estul Republicii Moldova, subliniind că Alianţa Nord-Atlantică susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a republicii, se afirmă într-un comunicat al guvernului de la Chişinău, conform agerpres.ro.

“NATO sprijină pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi solicităm Rusiei să-şi retragă forţele de pe teritoriul ţării dumneavoastră”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă comună susţinută cu premierul moldovean Dorin Recean la finalul unei întrevederi la Bruxelles, unde şeful guvernului moldovean se află pentru a participa la o reuniune a Consiliului General al NATO.

“NATO şi Republica Moldova au lucrat împreună timp de 30 de ani şi, în aceste timpuri foarte complicate, aprofundăm şi mai mult parteneriatul nostru. Moscova continuă să pună presiuni pe Republica Moldova, inclusiv prin şantaj energetic şi dezinformare, cu scopul de a destabiliza societatea şi de a submina democraţia d-stră”, a afirmat şeful NATO, citat de Deschide.md.

El a spus că Republica Moldova a răspuns cu hotărâre şi a condamnat invazia rusă în Ucraina, întărindu-şi rezilienţa şi securitatea.

“Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat că trebuie să modernizăm forţele armate şi să creştem rezilienţa naţională. Vom face eforturi şi mai mari în acest sens, alături de prietenii noştri, pentru a dezvolta rezilienţa societăţii, a instituţiilor, dar şi capacităţile noastre de apărare”, a declarat premierul Dorin Recean.

Şeful executivului a menţionat că Republica Moldova îşi doreşte să extindă cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică pentru modernizarea forţelor armate, consolidarea rezilienţei şi schimbului de experienţă în domeniul comunicării strategice.

El a mulţumit membrilor Consiliului NATO pentru adoptarea setului de măsuri de sprijinire a Republicii Moldova şi a pachetului de asistenţă, aprobat în februarie, pentru consolidarea capacităţii de apărare a republicii.

Premierul Dorin Recean a reiterat faptul că Republica Moldova va contribui în continuare la consolidarea securităţii şi stabilităţii europene şi internaţionale, prin participarea la misiuni de menţinere a păcii.

În cadrul Consiliului, o sesiune a fost dedicată situaţiei din Republica Moldova şi ajutorului pe care statele membre îl pot acorda ţării pentru menţinerea păcii, stabilităţii şi întărirea capacităţilor de apărare şi ordine publică, se menţionează în comunicatul executivului de la Chişinău.

Pe agenda discuţiilor au figurat probleme legate ameninţările la adresa securităţii Republicii Moldova, precum dezinformarea şi atacurile hibride, şantajul energetic rusesc şi încercările de destabilizare a societăţii pentru a submina perspectivele de integrare în Uniunea Europeană.

Premierul Dorin Recean se află la Bruxelles, unde va avea un dialog cu aliaţii în cadrul Consiliului Nord-Atlantic prezidat de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, notează Deschide.md.

NATO își sporește capacitatea de a răspunde provocărilor, anunță președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că țările membre NATO lucrează la măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană și cunoașterea situației operaționale pe Flancul Estic și la Marea Neagră, “astfel încât să creștem considerabil capacitatea Alianței Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate”.

Președintele Iohannis avertizează că atacurile Rusiei asupra infrastructurii de la Dunăre a Ucrainei “sporesc riscurile de securitate la granițele României și, implicit, la granițele NATO”.

Șeful statului român a inclus acest avertisment într-un mesaj transmis cu prilejul ceremoniei de operaționalizare completă a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est, care are sediul în România. Mesajul șefului statului român a fost prezentat la Sibiu, la noul sediu al Comandamentului, la data de 23 octombrie 2023, prin intermediul consilierului de stat Mihai Şomordolea. Generalul Șomordolea are funcția de secretar al CSAT.

“Consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare și apărare a NATO la Marea Neagră rămâne un obiectiv prioritar, care are la bază deciziile istorice de la Summitul de la Madrid și cele adoptate anul acesta la Vilnius. La cele două reuniuni s-a stabilit o traiectorie clară pentru adaptarea militară accelerată a NATO, prin măsuri care vor întări apărarea înaintată, apărarea antiaeriană și cunoașterea situației operaționale pe Flancul Estic și la Marea Neagră, astfel încât să creștem considerabil capacitatea Alianței Nord-Atlantice de a răspunde provocărilor de securitate”, a transmis președintele Iohannis.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă