-3.2 C
București
luni, 24 ianuarie 2022
AcasăSocialIstoria imnului românesc. Ascultă cele șapte cântece patriotice care au devenit imnul...

Istoria imnului românesc. Ascultă cele șapte cântece patriotice care au devenit imnul nostru de stat

Istoria imnului românesc începe în anul 1848, când Andrei Mureșanu a compus versurile imnului pe care îl avem și azi, Deșteaptă-te Române. Pe atunci însă el era cunoscut ca fiind Un răsunet. Anii trec, istoria curge, la fel și unele cântece patriotice care ajung, la rândul lor, un adevărat simbol.

Istoria imnului românesc. Ascultă cele 7 cântece-simbol peste secole

Un răsunet. Poezia lui Andrei Mureșanu a fost publicată la 12 iunie 1948 în revista „Foaie pentru minte, inimă și literatură”. Linia melodică este inspirată dintr-un cântec religios intitulat „Din sânul maicii mele”. Ascultă melodia AICI și vei vedea ce asemănare fantastică există între cele două cântece! Poezia lui Mureșanu devine imn național până în 1856. 

Hora Unirii. Hora Unirii, imnul de stat al României între anii 1856-1862, este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri. A fost publicată pentru prima dată în 1856, în Steaua Dunării, revista lui Mihail Kogălniceanu, cu titlul original Hora Unirei. Și în prezent, se cântă în data de 24 ianuarie, când sărbătorim Mica Unire, ziua în care s-au unit Moldova și Țara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher, scrie Wikipedia.

Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor a fost imnul Principatelor Române în perioada 1862 -1884. În era comunistă dar şi azi  este cunoscut ca Marș de întâmpinare al Armatei României la primirea demnitarilor străini și a politicienilor de rang înalt ai țării. Muzica imnului de stat a fost compusă de Eduard Hübsch.

Imnul Regal a fost al patrulea imn al României între anii 1884-1944. Muzica a fost compusă de căpitanul Eduard Hübsch, șeful Muzicii Regimentului 2 de Linie Român, în anul 1861, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflăm de pe site-ul romaniaregală.ro Ofițerul Eduard Hübsch a devenit ulterior, în vremea Principelui Suveran Carol I, inspectorul Muzicilor Militare. Versurile au fost scrise de vasile Alecsandri, în anul 1881.

Zdrobite cătuşe este următorul imn de stat al României, adoptat de comuniști. Deja vorbim despre Republica Populară România și venirea acestora la conducerea țării. Cântecul va rămâne un simbol al statului până în 1953.  Versurile au fost scrise de Aurel Baranga, iar muzica a fost compusă de Matei Socor.

Te slăvim, Românie devine Imnul Republicii Populare România între anii 1953 – 1977. Versurile au fost scris de Eugen Frunză şi Dan Deşliu, iar muzica a fost compusă de acleași Matei Socor.

Trei culori cunosc le lume este Imnul Republicii Socialiste România și a fost schimbat abia în decembrie 1989, odată cu căderea regimului Ceaușescu. Din 1977, România, care nu mai era populară, ci socialistă, avea acest imn. Textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu, ale cărui versuri originale se refereau la culorile tricolorului. Versiunea originală este  cântecul Tricolorul al cărui text a fost modificat de Nicolae Ceauşescu în 1977.

Macavei Laura
Laura are o experiență de 20 de ani în presa scrisă și online. Și-a început cariera în vremea studenției, iar primul job l-a avut la un post de radio. A fost apoi redactor, editor, redactor coordonator și reporter special la ziare precum Cotidianul, Jurnalul Național, Ziarul, Averea, etc. A fost content writer specialist la o firmă de SEO și marketing online și trainer în optimizarea SEO a articolelor din zona publishing și e-commerce.
Cele mai citite

O clientă McDonald’s a fost bătută cu pumnii de agentul de securitate

O femeie, clientă la McDonald's, a fost bătută de către agentul de securitate cu pumnii în față și târâtă pe podea. Momentul șocant a...

Autorul atacului de la Universitatea din Heidelberg era german

Autorul atacului armat comis luni într-o sală de curs de la Universitatea din Heidelberg, în care a fost ucisă o tânără şi alte trei...

Bilanț COVID, 24 ianuarie: Peste 12.000 noi cazuri de infectare

Bilanț COVID, 24 ianuarie: 12.082 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă