35.7 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSocialIstoria imnului românesc. Ascultă cele șapte cântece patriotice care au devenit imnul...

Istoria imnului românesc. Ascultă cele șapte cântece patriotice care au devenit imnul nostru de stat

Istoria imnului românesc începe în anul 1848, când Andrei Mureșanu a compus versurile imnului pe care îl avem și azi, Deșteaptă-te Române. Pe atunci însă el era cunoscut ca fiind Un răsunet. Anii trec, istoria curge, la fel și unele cântece patriotice care ajung, la rândul lor, un adevărat simbol.

Istoria imnului românesc. Ascultă cele 7 cântece-simbol peste secole

Un răsunet. Poezia lui Andrei Mureșanu a fost publicată la 12 iunie 1948 în revista „Foaie pentru minte, inimă și literatură”. Linia melodică este inspirată dintr-un cântec religios intitulat „Din sânul maicii mele”. Ascultă melodia AICI și vei vedea ce asemănare fantastică există între cele două cântece! Poezia lui Mureșanu devine imn național până în 1856. 

Hora Unirii. Hora Unirii, imnul de stat al României între anii 1856-1862, este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri. A fost publicată pentru prima dată în 1856, în Steaua Dunării, revista lui Mihail Kogălniceanu, cu titlul original Hora Unirei. Și în prezent, se cântă în data de 24 ianuarie, când sărbătorim Mica Unire, ziua în care s-au unit Moldova și Țara Românească, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Muzica a fost compusă de Alexandru Flechtenmacher, scrie Wikipedia.

Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor a fost imnul Principatelor Române în perioada 1862 -1884. În era comunistă dar şi azi  este cunoscut ca Marș de întâmpinare al Armatei României la primirea demnitarilor străini și a politicienilor de rang înalt ai țării. Muzica imnului de stat a fost compusă de Eduard Hübsch.

Imnul Regal a fost al patrulea imn al României între anii 1884-1944. Muzica a fost compusă de căpitanul Eduard Hübsch, șeful Muzicii Regimentului 2 de Linie Român, în anul 1861, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflăm de pe site-ul romaniaregală.ro Ofițerul Eduard Hübsch a devenit ulterior, în vremea Principelui Suveran Carol I, inspectorul Muzicilor Militare. Versurile au fost scrise de vasile Alecsandri, în anul 1881.

Zdrobite cătuşe este următorul imn de stat al României, adoptat de comuniști. Deja vorbim despre Republica Populară România și venirea acestora la conducerea țării. Cântecul va rămâne un simbol al statului până în 1953.  Versurile au fost scrise de Aurel Baranga, iar muzica a fost compusă de Matei Socor.

Te slăvim, Românie devine Imnul Republicii Populare România între anii 1953 – 1977. Versurile au fost scris de Eugen Frunză şi Dan Deşliu, iar muzica a fost compusă de acleași Matei Socor.

Trei culori cunosc le lume este Imnul Republicii Socialiste România și a fost schimbat abia în decembrie 1989, odată cu căderea regimului Ceaușescu. Din 1977, România, care nu mai era populară, ci socialistă, avea acest imn. Textul era inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu, ale cărui versuri originale se refereau la culorile tricolorului. Versiunea originală este  cântecul Tricolorul al cărui text a fost modificat de Nicolae Ceauşescu în 1977.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Iohannis, întâlnire de ultimă oră la Madrid, cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Klaus Iohannis are, joi, o întâlnire bilaterală cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, în marja participării la summitul NATO de la Madrid, transmit...

Relaxare si confort – alege consumabile hoteliere potrivite pentru bunăstarea turiștilor!

Turismul în România este unul dintre domeniile cu potențial de creștere enorm. Cu toate că de la an la an, domeniul se dezvoltă, nu...

Premierul Israelului se retrage din politică

După eşecul guvernului său format din opt partide, premierul israelian Naftali Bennett şi-a anunţat retragerea din politică şi nu va mai candida la următoarele...
Ultima oră
Pe aceeași temă