1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeInternaționalIsraelul este pe punctul de face pace cu Arabia Saudită, spune Netanyahu

Israelul este pe punctul de face pace cu Arabia Saudită, spune Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că, convins de acest lucru, că țara sa va este aproape de o pace “istorică” cu Arabia Saudită, prezicând că aceasta ar putea fi încheiată de președintele american Joe Biden și ar putea remodela Orientul Mijlociu, notează Reuters.

Cu toate acestea, în contextul în care Riadul și Washingtonul au cerut insistent ca palestinienii să fie incluși în diplomație, Netanyahu a declarat în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York că palestinienilor nu ar trebui să li se permită să se opună prin veto negocierilor regionale.

Așteptările ca Israelul să normalizeze relațiile cu Arabia Saudită, unde se află cele mai sfinte două sanctuare ale islamului, au fost amplificate în această săptămână. Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că un acord se apropie pe zi ce trece, iar Netanyahu și Biden au avut o întâlnire mult așteptată pentru a discuta perspectivele.

“Nu există nicio îndoială: O pace istorică între Israel și Arabia Saudită”, a spus el.

Un astfel de acord ar necesita, probabil, un sprijin larg în rândul legislatorilor americani – o sarcină dificilă în contextul alegerilor prezidențiale din 2024.

În timp ce i-a acordat credit lui Trump pentru acordul anterior, Netanyahu a lăsat să se înțeleagă că speră că actuala administrație îl va încheia pe acesta.

“Cred că putem obține pacea cu Arabia Saudită cu ajutorul conducerii președintelui Biden”, a spus el.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a avertizat joi că nu va exista pace în Orientul Apropiat şi Mijlociu dacă nu se va ţine cont de “drepturile legitime” ale poporului său, adică de aplicarea unei soluţii a două state, aminteşte AFP, potrivit Agerpres.

Iranul trebuie să se confrunte cu o ameninţare “credibilă” pentru a opri programul nuclear, a declarat, de asemenea, la ONU premierul israelian Benjamin Netanyahu.

“Atât timp cât voi fi prim-ministru al Israelului, voi face tot ce îmi stă în putere pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare”, a promis premierul.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a...

Încă puțin și ajunge și în România! Când va fi disponibilă aplicația Threads

Aplicația Threads a fost lansată în SUA și în Marea Britanie, iar în curând va ajunge și în Europa. Aplicația Threads urmează să devină...

“În cinci ani, putem să exportăm carne de porc”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, vrea să revigoreze zootehnia românească, astfel încât în câțiva ani România să ajungă să exporte din nou carne de...
Ultima oră
Pe aceeași temă