20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalIranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului....

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un “vast” atac cu “drone şi rachete” împotriva Israelului, relatează duminică AFP, potrivit agerpres.ro.

“Ca răspuns la numeroasele crime comise de regimul sionist, în special atacul împotriva secţiei consulare a ambasadei Republicii Islamice Iran la Damasc şi martiriul unui grup de comandanţi şi consilieri militari ai ţării noastre în Siria, armata aerului a Forţei aerospaţiale a Corpului Gardienilor Revoluţiei islamice a lansat zeci de rachete şi drone către ţinte specifice din interiorul teritoriilor ocupate”, a declarat televiziunea de stat, citând surse publice ale Gardienilor.

Peste 100 de drone iraniene au fost lansate spre Israel. Surse iraniene spun că atacul implică și rachete.

Un oficial american de rang înalt a declarat, însă, pentru ABC News că acum se crede că vor fi între 400 și 500 de drone și rachete lansate spre Israel din Irak, Siria, sudul Libanului și Houthis, dar că cea mai mare parte va fi lansată din Iran, potrivit antena3.ro.

Dronele au început să fie interceptate în spațiul aerian sirian și iordanian

Apărarea aeriană din întreaga regiune este în alertă maximă, mai multe țări și-au închis spațiul aerian.

Iranul amenință țările care își deschid spațiul aerian pentru orice potențial atac israelian.

Avioane de vânătoare americane, iordaniene, israeliene și britanice se află pe cerul Orientului Mijlociu pentru a intercepta dronele.

SUA estimează că atacul va dura câteva ore, având în vedere valurile de lansări care vor ajunge în Israel în diferite momente ale nopţii

Israelul e atacat din toate părțile! Din Liban se trage cu rachete, se așteaptă și implicarea rebelilor Houthi din Yemen (sud)
Sirenele sună în comunitatea Snir, din nordul Israelului, pe fondul unui atac cu rachete din Liban. Hezbollah a desfășurat atacuri zilnice asupra nordului Israelului, pe fondul războiului din Fâșia Gaza, conform stiripesurse.ro.

Nu există rapoarte imediate despre pagube sau răni în urma atacului.

Este de așteptat că în acest conflict să intervină și rebelii Houthi din Yemen, care ar putea lansa și aceștia, la rândul lor, un atac asupra Israelului.

Gruparea libaneză Hezbollah a susținut într-o declarație că militanții săi au lansat zeci de rachete Katyusha care vizează cartierul general de apărare aeriană al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF).

Într-o declarație, Hezbollah și-a declarat sprijinul pentru poporul palestinian din Gaza și rezistența acestuia împotriva atacurilor israeliene asupra zonelor civile.

Hezbollah a spus că atacul a fost efectuat duminică la 12:35, ora locală, scrie CNN.

Avioanele americane și ale Marii Britanii acționează pentru interceptarea dronelor lansate de Iran.

”Avioanele britanice și cele americane deja acționează și, cu permisiunea Iordaniei și cu permisiunea Israelului au capacitatea de a lovi aceste drone înainte de a ajunge pe teritoriul israelian.

Se confirmă faptul că la granița dintre Siria și Irak au fost doborâte aceste drone și, în momentul de față, cabinetul de război al Israelului transmite că peste 100 de avioane de luptă, nave și sisteme antiaeriene sunt armate și sunt pregătite să doboare orice rachetă sau dronă care se apropie de spațiul aerian”, a explicat Radu Tudor, analist militar, la Antena 3 CNN.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Premierul Ciolacu este primit în Turcia de președintele Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri din Europa

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, în Turcia, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, unul dintre cei mai influenți lideri politici din Europa. Premierul Ciolacu și...

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă