8.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoIpoteză șocantă lansată de un cunoscut avocat. Patronii stației GPL de la...

Ipoteză șocantă lansată de un cunoscut avocat. Patronii stației GPL de la Crevedia ar putea scăpa de închisoare

Cei doi patroni ai firmei care deținea stația GPL de la Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, ar putea scăpa de o eventuală condamnare la închisoare cu executare, dacă li se menține actuala lor încadrare juridică, aceea de distrugere din culpă, avertizează avocatul Daniel Velicu.

Avocatul Daniel Velicu avertizează, într-un mesaj transmis redacției „România Liberă”, că „acuzatia emisă de procurori e cea mai slabă posibilă” în ceea ce-i privește pe Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă. Cei doi patroni sunt acuzați în acest moment de distrugere din culpă, conform Articolului 255 din Codul Penal. Avocatul Daniel Velicu se declară surprins de acest punct de vedere al procurorilor. „De ce procurorii acuză de distrugere din culpă niște profesioniști ? NU, acei băieți nu au comis din culpă, ci cu intenție indirectă, adică au prevăzut rezultatul faptei lor și, deși nu l-au urmărit, au acceptat posibilitatea producerii lui. Acolo a fost intentie indirectă, întrucât patronii stației GPL și-au asumat posibilitatea unui dezastru într-o benzinărie neautorizat, de moment ce nu dețineau autorizațiile și avizele unui centru precum cel distrus în dezastru”, argumentează Daniel Velicu.

În opinia avocatului Velicu, în loc să se invoce Articolul 255, „Acuzația corectă ar fi Art 253 Distrugerea și tulburarea de posesie”. Conform Articolului 255, dacă faptele au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani. Dar conform Articolului 253, dacă faptele prevăzute au avut ca urmare un dezastru, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Dezastrul constă în distrugerea sau degradarea unor bunuri imobile ori a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora și care a avut ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multor persoane. „Rolul procurorilor este de a emite acuzația cea mai gravă în astfel de cazuri”, iar dezastrul de la Crevedia e în „top 3 dezastre întâmplate de la Revolutie încoace”, consideră avocatul Velicu.

Catastrofa de la Crevedia (județul Dâmbovița) s-a produs în seara de 26 august 2023. În urma exploziilor și a incendiului au murit cinci oameni iar alte câteva zeci de persoane sunt rănite. Dintre răniți, cei mai mulți sunt pompieri. De asemenea, printre răniți se numără doi polițiști și doi jandarmi. Parchetul General, DNA și IGSU derulează, în paralel, anchete asupra evenimentelor de la Crevedia, precum și asupra cauzelor care au făcut posibilă producerea acestei catastrofe. Se știe cu certitudine că, în anul 2020, ISU Dâmbovița a retras autorizația de funcționare la incendiu a stației de alimentare cu GPL. Unul dintre scopurile anchetatorilor este să determine ce activități se derulau la fosta stație GPL, după ce ea și-a pierdut autorizație de funcționare. Prima explozie din data de 26 august s-ar fi produs în momentul în care angajații Flagas transferau GPL între două autocisterne.

Avocatul Daniel Velicu recomandă opiniei publice din România să aibă „mare atentie la ce fac procurorii de la Parchetul General”. Dacă procurorii le oferă lui Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă o încadrare juridică mai blândă, patronii firmei Flagas ar putea, teoretic, să fie chiar achitați, urmând să fie condamnată doar firma Flagas.

„La actuala încadrare emisă de procuror (încă nu cunoaștem identitatea procurorului), e posibilă condamnarea sub supraveghere. Mai mult, se poate obține achitarea patronilor, urmând să fie condamnată la amendă doar firma”

Daniel Velicu,

Avocat

În urma catastrofei de la Crevedia au murit cinci oameni, câteva zeci de persoane sunt rănite iar locuințele din zona stației GPL au fost distruse. Una dintre măsurile decise de primul-ministru a fost „controlul național la benzinării, depozite, cisterne de carburant, cu accent special pe cele 1300 de puncte de alimentare cu GPL”.

„Cer tuturor instituțiilor implicate să aplice legea cu strictețe și oriunde găsesc nereguli să ia măsuri ferme. Toți acești așa-ziși patroni care fac zeci și sute de milioane de euro provocând tragedii de proporții nu au ce căuta în mediul de afaceri din România”

Marcel Ciolacu,

Prim-ministru

Premierul Ciolacu l-a întâmpinat la aeroport pe unul dintre pompierii care au fost tratați cu succes în străinătate și consideră că intervenția IGSU la Crevedia a fost corectă, deși au fost răniți zeci de oameni.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă