22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomePoliticăIohannis: "România este Aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina...

Iohannis: “România este Aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și înțelegem clar nevoia de a consolida postura NATO pe Flancul Estic”

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 6 iunie 2023, la Castelul Bratislava, Republica Slovacă, o intervenție în cadrul sesiunii de deschidere a Summitului Formatului București 9.

“Doamnă Președinte, dragă Zuzana,

Excelențe,

Dragi colegi,

În primul rând, mulțumim pentru că ne-ați invitat în frumoasa Bratislava și pentru această primire.

Mă bucur foarte mult să vă reîntâlnesc astăzi pe toți aici, la Bratislava, în Formatul București 9. În cadrul discuțiilor noastre de astăzi vom aborda teme importante atât pentru securitatea Flancului Estic, cât și pentru securitatea întregii zone euroatlantice. Coordonarea noastră este extrem de importantă înaintea Summitului NATO de la Vilnius.

Formatul București 9 își păstrează valoarea adăugată – solidaritatea, dialogul și cooperarea sunt bazele puterii și rezilienței noastre comune.

Viziunea noastră comună este esențială în identificarea mijloacelor necesare întăririi posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică, în beneficiul întregii securități transatlantice.

Noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie a descurajării efectelor negative ale războiului devastator declanșat de Rusia, cu implicații multiple pe plan securitar, umanitar, economic, alimentar și energetic.

România este Aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și înțelegem clar nevoia de a ne întări apărarea națională și de a consolida postura NATO pe Flancul Estic într-un mod unitar și coherent, credibil și robust, inclusiv la Marea Neagră.

Acest efort este unul la nivel și cu obiectiv transatlantic.

Trebuie să ne asigurăm că deciziile adoptate anul trecut la Madrid sunt pe deplin implementate.

Și includ aici, de asemenea, deciziile referitoare la importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Victoria Ucrainei în acest război este obiectivul nostru principal. În același timp, sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianță, așa cum era prevăzut la Summitul NATO de la București, din 2008, este de neclintit.

Trebuie, totodată, să întărim sprijinul pentru partenerii vulnerabili ai NATO, mai ales pentru Republica Moldova, pentru consolidarea capabilităților sale de apărare și reziliență.

Sunt convins că discuțiile noastre de astăzi vor deschide calea unei abordări unitare privind securitatea regiunii noastre și un Summit de succes la Vilnius. Vă mulțumesc!,” a transmis Klaus Iohannis.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Încă o victimă a exploziilor de la Crevedia și-a pierdut viața! Bilanțul deceselor a crescut la 6

Cea de-a sase victima a exploziilor de la Crevedia este un civil cu 40% arsuri pe suprafata corpului.Pacientul fusese transferat in Germania de...

Cunoscut medic Tudor Ciuhodaru, victima a furtului de identitate. O pacientă l-a sunat să-i ceară praful minune de slăbit

În filmulețul fals pulberea pentru slăbit este prezentată ca un produs minune ce îi va ajuta pe cei care o cumpără să slăbească...

Ursoaică cu pui, fugărită de autorități, în Târgu Mureș. Animalele sălbatice au dat târcoale zonelor locuite, în plină zi

Imaginile au fost surprinse pe o stradă din municipiu, unde ajunseseră deja forțele de ordine. Ursoaica și cei doi pui au fost găsiți...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies