1.7 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeMediuIohannis: Efectele schimbărilor climatice devin tot mai acute pentru cetăţenii României

Iohannis: Efectele schimbărilor climatice devin tot mai acute pentru cetăţenii României

Efectele schimbărilor climatice devin tot mai acute pentru cetăţenii României, a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis, la evenimentul “Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România”.

“Efectele acestor schimbări climatice devin tot mai evidente şi mai acute pentru cetăţenii României, fie că este vorba de valuri de căldură care-şi pun amprenta asupra sănătăţii, de fenomenul de secetă cu impact negativ în economie sau de furtuni violente care distrug bunuri şi pun în pericol vieţile oamenilor”, a spus şeful statului.

Iohannis a subliniat ca tranziţia climatică să fie “echitabilă, incluzivă şi compatibilă cu creşterea economică”.

El a amintit că la Cotroceni este prezentat, în cadrul evenimentului, Raportul de ţară privind clima şi dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială, în colaborare cu Guvernul României şi cu Administraţia Prezidenţială.

“Una dintre concluziile-cheie ale raportului arată că în cazul României există potenţial pentru a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii cetăţenilor noştri şi, în acelaşi timp, pentru a parcurge procesul decarbonizării, necesar atingerii neutralităţii climatice”, a arătat şeful statului.

Iohannis a adăugat că raportul avansează o serie de recomandări care se aliniază cu direcţiile pe care şi el le-a susţinut şi promovat la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte abordarea problematicii schimbărilor climatice.

“De exemplu, raportul subliniază că persoanele deja defavorizate din punct de vedere socio-economic sunt mai expuse riscurilor climatice şi mai puţin reziliente în faţa acestora, atât în România, cât şi la nivel internaţional. Măsurile care vizează transformările climatice servesc interesului tuturor, iar costurile inacţiunii sau acţiunii amânate sunt enorme. Prin urmare, trebuie să creăm instrumente financiare şi sociale noi, care să se concentreze mai eficient asupra cetăţenilor cu grad ridicat de vulnerabilitate în contextul schimbărilor climatice”, a punctat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, consolidarea resursei umane prin educaţie şi prin dezvoltare de competenţe devine esenţială pentru o tranziţie verde de succes, de care să beneficieze întreaga societate.

“Raportul indică modurile în care putem reconcilia acţiunea climatică cu dezvoltarea socială şi economică a ţării noastre prin investiţii, dezvoltarea de industrii verzi şi integrarea în lanţuri valorice globale verzi. Sunt evidenţiate, de asemenea, domenii în care România are un avantaj competitiv, extinzând astfel experienţa şi cunoştinţele la nivel naţional în aceste zone”, a arătat şeful statului.

Klaus Iohannis a apreciat că, pentru a gestiona eficient schimbările climatice, este necesar “un pact transpartinic care să asigure angajamentul şi continuitatea în atingerea obiectivelor climatice pe termen mediu şi lung”.

De asemenea, a arătat el, este nevoie de un parteneriat pentru tranziţie climatică între instituţiile statului, societatea civilă, sectorul privat şi mediul academic, de cercetare şi inovare.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Atenție! Multe medicamente sunt prescrise corect, dar sunt folosite în alte scopuri!

Un sfert dintre români utilizează medicamente prescrise corect, dar în alte scopuri decât cele recomandate, iar tinerii se află printre cei mai vulnerabili...
00:01:01

VIDEO. Altă boală misterioasă care vine din China. Mii de copii ajung la spital

Duminică (26 noiembrie), Ministerul Sănătății din China a îndemnat autoritățile locale să crească numărul de clinici care tratează febra, în timp ce țara se...

România este pe ultimul loc în Europa în cursa spațială

„Şi Ungaria și Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauţi în spaţiul cosmic (…) România este departe de a adera la astfel de activităţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă