-1.1 C
București
joi, 20 ianuarie 2022
AcasăȘtirile zileiInvestigații România LiberăRomânia se mai împrumută cu 5 miliarde de euro în 2016

România se mai împrumută cu 5 miliarde de euro în 2016

Guvernul va majora semnificativ  cheltuielile curente, respectiv salarii, subvenții și bunuri și servicii, concomitent cu o diminuare masivă a cheltuielilor cu investițiile, ceea ce înseamnă o amânare a acestor cheltuieli pe anii următori, având în vedere necesarul imens de investiții în infrastructură, conform opiniei formulate zilele trecute de către Consiliul Fiscal privitoare la a doua rectificare bugetară pe 2015.

În aceste condiții, la care se adaugă și intrarea în vigoare a reducerilor de taxe cuprinse în Codul Fiscal, deficitul bugetar se va apropia de 3% din PIB în 2016 și va depăși această limită în 2017, menționează reprezentanții Consiliului Fiscal.

Luând în calcul actualul PIB al României, aceasta înseamnă că pentru acoperirea deficitului bugetar de anul viitor vor fi necesare împrumuturi cifrate la circa 5 miliarde de euro, sumă ce se va adăuga datoriei guvernamentale deja existente.

„În esență, pe partea de cheltuieli bugetare are loc o majorare semnificativă a cheltuielilor curente (personal, bunuri și servicii, subvenții) concomitent cu diminuarea masivă a cheltuielilor totale de natura investițiilor programate, care sunt prevăzute să scadă cu 3,15 miliarde de lei față de nivelul prevăzut în prima rectificare bugetară din anul 2015“, potrivit Consiliului Fiscal.   

Cele mai citite

Un elev a fost înjunghiat pe stradă, la Timișoara. Cine sunt agresorii

Un elev a fost înjunghiat pe stradă, în Timișoara, în timp ce mergea spre școală. Din declarațiile martorilor, se pare că el a avut...

Cum l-a protejat sistemul pe Fritz să nu ajungă un nou caz Djokovic

Pentru că nu are nicio idee clară de dezvoltare sportivă și culturală, Dominic Fritz, primarul userist al Timișoarei, a anunțat că a gestionat 115...
Ultima oră
Pe aceeași temă