10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPerspectivele admiterii în liceu

Perspectivele admiterii în liceu

Șeful Învățământului subliniază că admiterea în liceu nu va afecta desfășurarea examenului de la sfârșitul clasei a VIII-a.

“Dacă vom avea concurs de admitere în liceu, acesta va fi voluntar. Acest concurs va fi înainte de Evaluarea Naţională. Acest concurs se va baza pe curriculum-ul existent deja. Acest concurs va fi organizat în toate şcolile în aceeaşi zi, cu începere la aceeaşi oră. Acestea sunt lucrurile clare. Cât priveşte întrebarea dacă vor susţine şi examen de Evaluare Naţională şi concurs urmează să răspundem”, a explicat Cîmpeanu, la finalul şedinţei de Guvern, în care s-a adoptat memorandumul privind proiectul “România Educată”.

 

Numeroase ipoteze

Ministrul Educației a arătat că sunt multe alte ipoteze în discuţie care vor face obiectul consultărilor privind implementarea proiectului.

Potrivit lui Cîmpeanu, acest examen de admitere ar putea să fie organizat din 2023.

“Sigur este nevoie de timp pentru un Bacalaureat bazat pe competenţe, este nevoie ca întreg ciclul liceal să fie parcurs în acest fel. Dacă legea va fi adoptată conform planului, după acest moment, vom avea de elaborat legislaţia subsecventă, după care, cel mai devreme la începutul anului viitor, putem să introducem acele schimbări. Cu alte cuvinte, este foarte puţin probabil ca examenul de Evaluare Naţională din 2022 să se schimbe, pentru că el va fi în vara anului 2022. Dacă vă uitaţi la posibilităţile de implementare, este cvasi imposibil să se schimbe din 2022. În cazul în care acest lucru va rezulta din consultări, ar putea să înceapă în anul 2023”, a afirmat ministrul Educației.

Întrebat de ce a fost aleasă varianta ca examenul de admitere să fie organizat în aceeaşi zi, la aceeaşi oră, Sorin Cîmpeanu a replicat: “Pentru că nu considerăm în interesul elevului să aibă posibilitatea de a susţine două, trei, cinci, şapte, zece examene de admitere. Elevul şi părinţii elevului se vor gândi întotdeauna la cea mai bună variantă de educaţie pentru acel elev. Vom încerca să găsim cea mai bună variantă în interesul elevilor”.

Ministrul Educaţiei a menţionat că Inspectoratele şcolare judeţene vor fi reorganizate, iar această măsură ar putea fi luată cel mai devreme în toamna anului viitor.

“Este vorba de reorganizare. Este vorba de o evitare a suprapunerilor între atribuţii. Inspectoratele şcolare judeţene ar funcţiona pentru asigurarea managementului resursei umane, pentru reţeaua şcolară, mai puţin inspecţia şcolară, care ar putea să meargă la Direcţia de Asigurarea Calităţii şi Inspecţiei Şcolare, pentru că în momentul de faţă există o suprapunere între inspecţia şcolară făcută de ARACIP şi cea făcută de inspectorate”, a indicat Cîmpeanu.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă