10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPanică în Europa: Criza financiară a ajuns în Germania

Panică în Europa: Criza financiară a ajuns în Germania

 

PANICĂ ÎN EUROPA: CRIZA FINANCIARĂ A AJUNS ÎN GERMANIA
Cea mai sigură economie a zonei euro are dificultăţi în a găsi 6 miliarde euro cu împrumut.

lucian.davidescu
@romanialibera.ro

G
ermania a fost nevoită să retragă ieri o mare parte dintr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani din cauza nervozităţii pe pieţele financiare după ce a reuşit să plaseze titluri de numai 3,6 miliarde de euro, reprezentând circa 60% din totalul de 6 miliarde de euro vizat, la un randament de 1,98% transmite Reuters. Licitaţia este un „de­zastru” şi Bundesbank a fost nevoită să preia titlurile pentru care nu au existat cumpărători. Pe piaţa secundară, unde deţinătorii de obligaţiuni încearcă să le vândă mai departe, dobânzile au sărit cu o zecime depăşind pragul de 2%.

Schimbare de comportament

Acest nivel nu este surprinzător în sine: obligaţiunile germane pe zece ani au atins chiar şi 3,5% în ultimul an. Nou este faptul că investitorii se feresc de bondurile germane chiar şi într-o perioadă de pesimism financiar. Până acum, de fiecare dată când intrau în panică, investitorii vindeau obligaţiuni ale ţărilor periferice ducând dobânzile în sus şi cumpărau titluri germane, făcând ca dobânzile pentru ele să scadă.
Germania este considerată cea mai sigură ţară din zona euro, dobânda de 2% fiind egală cu cea din SUA şi mai mare doar decât cele din ţări ca Japonia, Elveţia, Suedia, Hong Kong sau Singapore.
„AAA” nu mai foloseşte la nimic

În ultimele săptămâni, ţări ca Franţa, Olanda sau Austria au ajuns victime ale pieţelor, creditorii cerându-le dobânzi tot mai mari pentru a le împrumuta. Agenţia de evaluare financiară Fitch a avertizat ieri că Franţa are puţin spaţiu de manevră pentru a absorbi noi şocuri pentru finanţele publice, precum încetinirea creşterii sau noi provizioane pentru susţinerea sectorului bancar, fără a-şi pune în pericol ratingul „AAA”. Moody’s comentase luni că o continuare a creşterii randamentelor pentru datoria Franţei, împreună cu un avans economic mai slab, ar putea afecta perspectiva de rating a Franţei.
Dexia îngroapă Belgia

Al doilea punct fierbinte al zilei de ieri a fost Belgia, unde dobânzile au ajuns la 5,5%, de aproape trei ori mai mult faţă de nivelul mediu de 2% la care ţara îşi finanţează datoria publică acum. În cazul Belgiei, motivul de îngrijorare îl reprezintă naţionalizarea băncii Dexia, care nu decurge atât de uşor pe cât se credea.
Belgia încearcă să determine Franţa să suporte mai mult din costurile de 90 miliarde euro convenite în octombrie. Belgienii fuseseră de acord să garanteze 55 de miliarde, dar s-au răzgândit acum argumentând că Franţa se poate împrumuta mai ieftin.

SUA
Băncile americane se tem de Europa
Rezerva Federală a SUA (Fed) vrea să deruleze teste de stres la cele mai mari şase bănci americane privind un nou posibil şoc al pieţelor financiare, care să includă o deteriorare a crizei datoriilor din Europa, în cadrul unei evaluări anuale a situaţiei instituţiilor de credit, potrivit Reuters. Fed va publica anul următor rezultatele testelor de stres pentru şase bănci cu operaţiuni de trading importante, respectiv Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi Wells Fargo. SUA s-ar putea molipsi de problemele Europei, prin legăturile Deutsche Bank, scrie Simon Johnson, fost economist-şef al FMI, pe Bloomberg. Deutsche Bank este expusă semnificativ atât pe datoriile de stat din Europa, cât şi la problemele de pe piaţa imobiliară americană, însă dacă ar deveni un canal de risc între cele două economii ar alege să transmită “pericolul” cât mai departe de Germania, către SUA.

ZONA EURO
DOBÂNZILE PE PIAŢA SECUNDARĂ LA TITLURILE DE STAT PE ZECE ANI
ŞI CUM AU OSCILAT ELE IERI

ŢARA DOBÂNDA VARIAŢIA
GRECIA 29% +1%
PORTUGALIA 11,3% +0,1%
IRLANDA 8,2% +6,1%
ITALIA 7% +2,3%
SPANIA 6,7% +1,4%
BELGIA 5,5% +8,7%
FRANŢA 3,7% +5%
AUSTRIA 3,7% +5,3%
FINLANDA 2,8% +4,3%
OLANDA 2,6% +3,1%
GERMANIA 2,1% +9,8%
SURSA: BLOOMBERG

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă