7.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoStatele din estul NATO nu colaborează. Avertisment lansat de Marea Britanie

Statele din estul NATO nu colaborează. Avertisment lansat de Marea Britanie

Statele din estul NATO nu colaborează între ele, este un avertisment lansat de Marea Britanie.

Ministrul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a criticat atitudinea aliaților din zona Mării Negre. Ministrul susține că aceste țări de pe Flancul Estic nu-și coordonează acțiunile.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, este nemulțumit de atitudinea statelor NATO de la Marea Neagră care, în opinia lui, nu-și coordonează misiunile. Ministrul britanic pune această situație în antiteză cu cea de la Marea Nordului și din Atlanticul de Nord unde există coordonare bună. În zona din jurul Mării Nordului și în Atlanticul de Nord, principalii membri NATO sunt SUA, Canada, Marea Britanie și Franța. În zona Mării Negre, statele membre NATO sunt România, Bulgaria și Turcia.

Statele din estul NATO nu colaborează

Spre deosebire de buna cooperare de la Marea Nordului, “nu există acel nivel de coordonare între statele NATO din jurul Mării Negre, lucru care cred că ar maximiza prezența și eficiența”, a semnalat ministrul Ben Wallace, citat de site-ul umbrela-strategica.ro.

Oficialul britanic a făcut această declarație la cea de-a 13-a ediție a Forumului CEPA (Center for European Policy Analysis). Conferința s-a ținut în perioada 28 – 30 septembrie 2021 în sistem online.

Se știe că Regatul Unit este principalul aliat al Statelor Unite în Europa. Avertismentul lansat de Marea Britanie poate fi deci interpretat că vine și din partea SUA. Statele Unite au forțe suficiente pentru a executa misiuni proprii în orice zonă a globului. Dar statele europene trebuie să coopereze, consideră ministrul britanic.

“Cred că lecția Mării Negre este coordonarea. Nu există acel nivel de coordonare între statele NATO din jurul Mării Negre, lucru care cred că ar maximiza prezența și eficiența”

Ben Wallace,

Ministrul britanic al Apărării

Pe Flancul Estic al NATO, lider neoficial este România, iar acest rol i-a fost conferit chiar din partea SUA, prin intermediul fostului ambasador Adrian Zuckerman. Oficialii români consideră că relațiile de cooperare din interiorul NATO sunt foarte bune. Dar România cooperează mai ales cu Statele Unite, nu cu vecinii de la Marea Neagră.

“România și Polonia sunt fundamentale în apărarea Flancului Estic al NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri de aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al Statelor Unite

Fostul ambasador făcea aluzie la faptul că trupele Rusiei sunt staționate, ilegal, în Transnistria, teritoriu al Republicii Moldova, și în Crimeea, care este teritoriu al Ucrainei.

Cea mai recentă informație care „tulbură” situația de la Marea Neagră poate fi socotită intenția, neoficială încă, a Statelor Unite, de a-și muta trupele și avioanele din Turcia în România. Un asemenea proiect ar avantaja România dar ar produce nemulțumirea Turciei.

În vremea “Războiului rece”, baza de la Incirlik era esențială pentru SUA. Turcia era una dintre cele doar două țări NATO care aveau frontieră comună cu URSS (cealaltă țară fiind Norvegia). Dar acum, granițele Rusiei sunt altele decât cele ale fostei URSS. SUA nu au încredere în președintele Erdogan, care are în schimb relații bune cu Rusia. La lovitura de stat eșuată contra lui Erdogan, din anul 2015, acesta i-a acuzat pe americanii de la Incirlik că i-au ajutat pe puciști. Iată de ce SUA ar dori să-și mute militarii și aeronavele de la Incirlik. Viitoarea locație ar putea fi la Kogălniceanu, în România.

Încă de acum doi ani, Ministerul Apărării Naționale (MApN) lansa un proiect de Hotărâre de Guvern care aloca 2,5 miliarde de euro pentru lucrările de modernizare la Baza Aeriană 57 Kogălniceanu. Lucrările avute în vedereși plățile aferente vor fi eșalonate de-a lungul a 20 de ani. Prima dintre lucrările preconizate se referă la construirea unei piste proprii de decolare – aterizare, întrucât până acum baza militară de la Kogălniceanu are pistă comună cu aeroportul civil, care este și foarte aglomerată, și foarte uzată. Construcția noii piste va impune și extinderea suprafeței Bazei 57.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Rusia expulzează mai mulți diplomați americani

Rusia expulzează mai mulți diplomați americani, ca răspuns la decizia recentă a Washingtonului de a cere plecarea a 27 de diplomați ruși. Autoritățile ruse au...

Bilanț Covid, 1 decembrie. A scăzut numărul deceselor

Bilanț covid 1 decembrie. Au fost înregistrate 1.141 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 89 decese, dintre care 10...

La Sovata, Lacul Ursu aduce tuturor răsplata(III)

Am ajuns la Sovata, chiar lângă Lacul Ursu, cu dureri la umărul drept, care reapăruseră, după ce fusese dislocat și pus la loc, acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă