26.8 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSerbia cedează României clădirea Luceafărul, simbolul cultural al românilor din Balcani

Serbia cedează României clădirea Luceafărul, simbolul cultural al românilor din Balcani

Statul român va recăpăta clădirea Luceafărul din Serbia, clădire ce reprezintă un simbol cultural pentru locuitorii români din Balcani.

Un acord pe acest subiect, între România și Serbia, se află pe ordinea de zi a ședinței Guvernului României. Ședința este programată joi, 23 iunie 2022.

„Complexul Luceafărul din Vârșeț, Provincia Autonomă Voivodina, Republica Serbia, constituie o
componentă de o importanță deosebită a patrimoniului cultural al membrilor minorității române din Serbia”, menționează documentul aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Complexul este una din cele mai impozante clădiri din orașul Vârșeț. Complexul se află în centrul orașului, pe un teren de circa 2460 de metri pătrați.

Imobilul a fost destinat inițial să fie sediu pentru Banca „Luceafărul”, care a finanțat activitatea agricolă a românilor din zonă. Banca a fost înființată în anul 1894 de românii înstăriți din Banat, care atunci făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. Clădirea a fost construită în anul 1904 și a fost utilizată pentru multiple acțiuni de promovare a identității culturale și spirituale românești.

Locuitorii români din Balcani și-au înființat o bancă, încă din vremea Imperiului Austro-Ungar

După al doilea Război Mondial, banca Luceafărul a fost închisă. Clădirea a rămas în proprietatea comunităţii româneşti până în anul 1946. La acel moment, clădirea din Vârșeț a fost naționalizată de autoritățile Iugoslaviei.

După înlăturarea regimului comunist, asociații ale membrilor minorității române au inițiat demersuri pentru retrocedarea clădirii. Aceste demersuri „nu au fost însă soluționate favorabil de autoritățile sârbe, în special din cauza lipsei documentelor doveditoare ale dreptului de proprietate”, explică Guvernul României.

În ultimii ani, clădirea era pe punctul să fie vândută la licitație. În paralel, În aceste condiții, Ministerul Afacerilor Externe al României a intervenit pe lângă autoritățile din Serbia, „exprimând interesul ca statul român să dobândească proprietatea asupra clădirii”.

În urma unor demersuri repetate ale Ministerului român al Afacerilor Externe, partea sârbă a convenit să transfere părţii române dreptul de proprietate asupra complexului Luceafărul, „cu titlu gratuit și fără condiționalități, în baza unui acord bilateral”.

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) consideră că vizita la București a ministrului Afacerilor Externe al Serbiei „oferă un bun prilej pentru semnarea tratatului”. Vizita este programată la data de 27 iunie 2022.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Imediat după ce Republica Moldova a devenit candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis

Imediat după ce Republica Moldova a primit statutul de candidat la UE, Maia Sandu l-a sunat pe Klaus Iohannis. Președinta Maia Sandu a făcut această...

Maia Sandu ar putea face o vizită la Kiev

Președinta Maia Sandu ar putea face o vizită la Kiev, unde ar urma să aibă o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski. "Există un asemenea...

Rusia – Ucraina, ziua 203. Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev

Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev, distrugând mai multe blocuri de locuințe, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Presa ucraineană afirmă că rușii n-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă