13.7 C
București
sâmbătă, 16 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNATO trimite trupe în vestul Ucrainei. Tensiunile în apropierea României cresc tot...

NATO trimite trupe în vestul Ucrainei. Tensiunile în apropierea României cresc tot mai mult

NATO trimite trupe în vestul Ucrainei, în timp ce tensiunile în apropierea României cresc tot mai mult.

Militari din România, din SUA și din alte țări NATO participă, de-a lungul lunii septembrie, la exercițiul internațional Rapid Trident 2021. Exercițiul se desfășoară în zona de vest a Ucrainei.

4000 de militari ai Ucrainei și 2000 de militari din alte 14 țări NATO și partenere participă la exercițiu.

Exercițiul se desfășoară în zona de vest a teritoriului Ucrainei. Programul este organizat și coordonat de oficiali militari din Ucraina și din SUA. Forțele Terestre ale României au trimis la exercițiu militari din Brigada 15 Mecanizată. Detașamentul românesc este format din 40 de luptători din Batalionul 151 Infanterie ”Lupii Negri”, cu sediul la Iași.

NATO trimite trupe în vestul Ucrainei

Ucraina este doar stat partener cu NATO, nu membru cu drepturi depline al Alianței. Statutul de partener este o etapă care pregătește intrarea în NATO, aceasta fiind, de altfel, și procedura pe care a urmat-o România.

Guvernul de la Kiev insistă însă pentru accelerarea procesului de admitere a Ucrainei în Alianța Nord – Atlantică, întrucât ulterior ar beneficia de o protecție politică și militară sporită. Ucraina este practic în război cu Rusia după ce Rusia a ocupat ilegal, în anul 2014, peninsula Crimeea.

În ciuda protestelor și a sancțiunilor internaționale, nu se întrevede momentul în care Rusia își va retrage trupele din Crimeea. Mai mult chiar, Rusia le acordă sprijin separatiștilor rusofoni din estul Ucrainei. Ucraina se teme că ar putea pierde noi teritorii.

Chiar ieri, comandantul Forțelor Întrunite ale Ucrainei, generalul Serhiy Nayev, declara într-un interviu că se menține riscul unei invazii ample din partea Rusiei. Generalul avertiza că Rusia continuă acțiunile de destabilizare a situației din estul Ucrainei precum și de obținere a unui avantaj în spațiul informațional. Pentru aceasta, Rusia duce acțiuni de război informațional și operațiuni militare psihologice. Inclusiv mass-media este folosită de Rusia în aceste acțiuni, a precizat generalul ucrainean.

Acesta este contextul în care cei 4.000 de militari ai Ucrainei și 2.000 de militari din alte țări participă la exerciţiul Rapid Trident 2021, care a început ieri și este programat să se desfășoare până la 1 octombrie 2021.

Acțiuni ofensive, tiruri de artilerie și lansare de parașutiști

“Cred că fiecare dintre voi îşi va concentra toate cunoştinţele, toate eforturile pentru a arăta ţărilor agresoare că nu au nicio şansă”, a declarat generalul Ihor Palahniuk, din Forțele Terestre ale Ucrainei, la deschiderea exercițiului Rapid Trident 2021.

Ceremonia s-a desfășurat luni, 20 septembrie, la Centrul internaţional pentru operațiuni de securitate și menţinere a păcii de la Yaroviv, în vestul Ucrainei.

La exercițiu, unități mecanizate vor executa operațiuni ofensive, cu sprijin din partea artileriei. Ucraina a anunțat că se vor desfășura și acțiuni de parașutare dintr-un avion de transport C 130 al Statelor Unite.

Din Statele Unite, la exercițiul Rapid Trident participă o unitate a Gărzii Naţionale din Washington. Militarii americani se află în Ucraina încă din luna aprilie, pentru acțiuni de instruire împreună cu militari ucraineni. La exercițiu participă și militari din brigada multinațională formată de Lituania, Polonia și Ucraina.

Potrivit Ministerului român al Apărării, scopul exercițiului care se desfășoară în Ucraina este de a dezvolta interoperabilitatea dintre națiunile aliate și partenere și de a demonstra capacitatea structurilor militare de a răspunde oricărei situații de criză.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sebastian Burduja: “România are nevoie de energie în 3D-descentralizată, digitalizată şi decarbonizată”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța Proiectului de Ordonanță care vizează eliminarea taxei pe soare pentru prosumatori, argumentând că aceasta aduce claritate în...

Conflict de proporții în lumea afacerilor implicând nume mari din industria financiară și a investițiilor. La centru disputei se află folosirea numelui comercial „Lion...

Un conflict de proporții în lumea afacerilor a ajuns pe rolul instanțelor din România, implicând nume mari din industria financiară și a investițiilor. În...

Militanții au atacat un post militar din Pakistan

Militanții au atacat sâmbătă dimineața un post militar din Pakistan, în apropiere de Afganistan, folosind un vehicul încărcat cu explozibili, ucigând cinci membri ai...
Ultima oră
Pe aceeași temă