26.8 C
București
duminică, 26 iunie 2022
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEste nevoie ca legile Siguranței Naționale să fie modificate, susține premierul Ciucă

Este nevoie ca legile Siguranței Naționale să fie modificate, susține premierul Ciucă

Este nevoie ca legile Siguranței Naționale să fie modificate, a declarat premierul Nicolae Ciucă într-un interviu transmis la postul Radio România Actualităţi.

Șeful Executivului, care este general în rezervă și fost ministru al Apărării, s-a referit la pachetul de legi care reglementează Apărarea și Siguranța Națională.

„Este nevoie ca aceste legi să fie modificate pentru că sunt legi care au fost aprobate la începutul anilor ’90. Sunt legi care trebuie să fie aliniate la noile prevederi constituţionale, şi, de asemenea, sunt legi care trebuie adaptate la actuala situaţie geostrategică, inclusiv la responsabilităţile ce decurg din statutul de ţară membră a UE şi a Alianţei Nord Atlantice. Şi este cât se poate de limpede că orice lege trebuie să fie modificată în conformitate cu evoluţia, dinamica evoluţiei societăţii sau a instituţiei pentru care ea a fost adoptată”, a subliniat premierul Ciucă.

Șeful Guvernului regretă modul cum sunt comentate, în prezent, aceste legi.

„Îmi pare foarte rău pentru că s-a ajuns la această diluare a relevanţei legilor Apărării şi siguranţei Naţionale pentru că, probabil, a fost nevoie ca ele să apară în spaţiul public într-o formă în care era absolut nefinalizată, nu se intrase în analiză cu niciuna dintre ele şi, în calitate de prim-ministru, îmi asum întreaga responsabilitate pentru parcursul transparent şi democratic pe care îl vor urma aceste legi”, a precizat șeful Guvernului.

Proiectul privind legile Siguranței Naționale a generat controverse

La începutul acestei luni, în spațiul public apăruseră o serie de prevederi din proiectele de modificare a legilor respective. Ideile prezentate au generat controverse, existând temerea că serviciile secrete din România vor primi prea multe drepturi. Însuși președintele Iohannis s-a referit la acest subiect, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor. Șeful statului a spus că există doar un draft al acestui pachet de legi. Pe de altă parte, președintele Iohannis a spus că știe cine a transmis acest proiect în spațiul public. Președintele Iohannis nu a dat indicii despre persoana sau instituția de unde au plecat informațiile.

A fost întrebat despre același subiect și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. El a răspus că și el ar vrea să știe cine a transmis proiectul de legi în spațiul public.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat în instanță

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei a fost anulat în instanță, printr-o decizie a Tribunalului București. Decizia instanței anulează Hotărârea Consiliului General al Municipiului București...

Maia Sandu ar putea face o vizită la Kiev

Președinta Maia Sandu ar putea face o vizită la Kiev, unde ar urma să aibă o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski. "Există un asemenea...

Rusia – Ucraina, ziua 203. Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev

Patru rachete rusești au lovit orașul Kiev, distrugând mai multe blocuri de locuințe, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Presa ucraineană afirmă că rușii n-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă