18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUdrea spune că a dobândit statutul de refugiat politic în Costa Rica....

Udrea spune că a dobândit statutul de refugiat politic în Costa Rica. Un procuror DNA o contrazice

UPDATE: 

Completul de cinci judecători de la ICCJ a stabilit ca ultimul termen în dosarul „Gala Bute” să fie pe 9 mai. Atunci vor pronunța decizia definitivă.

Înainte de pledoariile finale ale avocaţilor şi procurorului de şedinţă, în sala de judecată ar urma să fie audiaţi Rudel Obreja, Tudor Breazu, precum şi omul de afaceri Adrian Gărdean, ultimul fiind martor-denunţător în dosar.

Elena Udrea se află în prezent în Costa Rica iar la termenul anterior a anunţat prin avocaţii săi că doreşte să dea o declaraţie în cadrul procesului, însă nu se poate prezenta, deoarece este însărcinată iar medicii i-au recomandat să nu se deplaseze.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul “Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an şi şase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri.

Instanţa a mai dispus atunci ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la ‘Gala Bute’, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

UPDATE:

Întrebată însă ce documente şi ce probe a prezentat instanţelor din Costa Rica, Udrea a mărturisit că s-a ‘folosit’ de dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi alţii, care au vorbit despre abuzurile din România.

“Da, i-am citat pe toţi. Probele sunt cele despre situaţia generală, cele pe care le-am văzut cu toţii: afirmaţii din interiorul sistemului, ale foştilor ofiţeri SRI sau ale apropiaţilor sistemului, procese care s-au judecat la ordin, dar şi cazul meu particular.

Nu au fost probe noi, ci toate lucrurile care se întâmplă în România. Lucruri care i-au şocat, pentru că ei au o părere foarte bună despre Europa.”, a precizat Udrea.

Unul dintre cei care au cutremurat lumea justiţiei din România cu dezvăluiri bombă a fost chiar fostul deputat Sebastian Ghiţă. Omul de afaceri a prezentat în mai multe episoade documente cu privire la neregulile din cadrul DNA, dar şi despre legăturile de prietenie pe care le avea cu şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cu dezvăluiri şi înregistrări privind abuzurile comise de procurorii DNA, în special cei din ‘unitatea de elită’ de la Prahova a venit şi fostul deputat social-democrat Vlad Cosma.

 

UPDATE – Elena Udrea susţine că are într-adevăr statut de refugiat politic în Costa Rica, aşa cum a susţinut avocatul său la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Da, am acest statut. Era simplu sa se verifice prin MAE. Legislatia din Costa Rica prevede ca acest statut se da in doi pasi. La momentul solicitarii, daca autoritarile considera ca exista un motiv, ti se da un carnet, urmand ca la sfarsitul anului sa ti se dea statut definitv. (…) Am fost audiata, am primit pe 21 martie statutul de refugiat pe un an. Am trimis si un memoriu, presupunand ca asa va face instanta din Romania. Eu nu am vrut sa invoc acest statut pentru ca aveam o multime de alte probe”, a declarat Elena Udrea la Antena 3.

UPDATE – Judecătorii ÎCCJ au respins vineri cererea depusă de avocatul Elenei Udrea, care solicitase ca aceasta să fie audiată prin videoconferință. De asemenea, ÎCCJ a anunțat că Elena Udrea nu are încă statutul de refugiat politic, anunță Antena3.

“Nu rezultă nicăieri din acel document că i s-a dat statutul de refugiat. A fost prezentat un carnet provizoriu al solicitantului Elena Udrea, care atestă că, în 22 februarie, ea a făcut cerere de refugiat, iar în 21 martie a avut un interviu, perioadă în care transmitea instanţei că este în imposibilitate de a se prezenta la proces. Documentele au titlu provizoriu şi evidenţiază că i se permite şederea şi nicidecum că are statut de refugiat. Luaţi act de natura tendenţioasă de traducere a documentelor. Se vorbeşte în actul respectiv de un carnet provizoriu”, a spus procurorul.

Avocatul Elenei Udrea a anunţat vineri, în cadrul procesului Gala Bute, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fostul ministru a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

Avocatul Veronel Rădulescu a explicat că a primit vineri dimineaţa mai multe documente de la Elena Udrea, care atestă faptul că ea şi-a stabilit reşedinţa în Costa Rica şi a primit statutul de refugiat politic pe data de 21 martie.

Veronel Rădulescu a înmânat judecătorilor respectivele documente, printre care şi un memoriu, în care Elena Udrea anunţă că doreşte să fie audiată în dosarul Gala Bute şi să i se acorde ultimul cuvânt, prin mijloace de comunicare la distanţă (videoconferinţă) sau prin procedura de comisie rogatorie.

Avocatul a făcut o paralelă cu situaţia lui Sebastian Ghiţă, care se află la Belgrad, acesta fiind audiat prin videoconferinţă în cadrul proceselor pe care le are în instanţele din România.

“Din 1989, nu a mai fost o situaţie în care un cetăţean al României, membru UE şi NATO, să primească statutul de refugiat politic în alt stat. Conform Convenţiei privind refugiaţii politici, ea nu are dreptul să fie returnată. Costa Rica a dezvoltat unul dintre cele mai bune programe de protecţie în plan judiciar”, a spus avocatul.

El le-a cerut judecătorilor amânarea procesului şi stabilirea unui nou termen pentru audierea Elenei Udrea.

Instanţa a rămas în pronunţare pe cererea de audiere a Elenei Udrea.

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă azi ultimul termen în Dosarul Gala Bute. În primă instanță, ea a fost condamnată la șase ani de închisoare.

De asemenea, Elena Udrea cere audierea sa prin videoconferință. Fostul ministru se află în prezent în Costa Rica iar la termenul anterior a anunţat prin avocaţii săi că doreşte să dea o declaraţie în cadrul procesului, însă nu se poate prezenta, deoarece este însărcinată iar medicii i-au recomandat să nu se deplaseze.

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în Dosarul Gala Bute pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă