9.1 C
București
joi, 23 martie 2023
AcasăInternaționalInventatorul world wide web (WWW) vrea să ne revendicăm datele de la...

Inventatorul world wide web (WWW) vrea să ne revendicăm datele de la giganții tehnologici

Internetul a evoluat foarte mult de când Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web în 1989. Acum, într-o epocă în care preocuparea pentru confidențialitate este din ce în ce mai mare, el crede că este timpul să ne revendicăm datele personale, scrie CNN.

Prin intermediul firmei Inrupt, Berners-Lee și directorul general John Bruce au creat „Solid Pod” – sau Magazinul de date personale online. Acesta le permite oamenilor să își păstreze datele într-un singur loc central și să controleze ce persoane și aplicații le pot accesa, în loc să fie stocate de aplicații sau site-uri de pe întregul web.

Utilizatorii își pot administra propriul server, dacă au cunoștințele tehnice necesare. Principala atracție a găzduirii proprii este controlul și confidențialitatea, spune Berners-Lee.

Nu numai că datele utilizatorilor sunt în siguranță față de corporații și guverne, dar este și mai puțin probabil să fie furate de hackeri, spune Bruce.

„Cred că am ajuns cu toții să realizăm că valoarea web-ului este întruchipată în datele disponibile pe el”, adaugă el. „În această nouă lume în care trebuie să aveți grijă de propriile date, acestea nu trăiesc în siguranță și sunt ținte profitabile pentru atacatori.”

Platforma Inrupt este testată de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie și de guvernul regiunii belgiene Flandra.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ministrul Aurescu este la Londra. România și Marea Britanie își actualizează Parteneriatul Strategic

România și Marea Britanie își actualizează Parteneriatul Strategic, în cadrul unei declarații comune care va fi semnată la Londra. Declarația va fi semnată de miniștrii...

Statele Unite și-au deschis o bază militară permanentă în Polonia

Forțele Terestre ale Statelor Unite (US Army) și-au deschis o bază militară permanentă în Polonia, în orașul Poznań din vestul țării. Baza americană din Polonia...

Încă 30 de zile de arest pentru frații Tate

Tribunalul Bucureşti a admis miercuri cererea DIICOT de prelungire cu încă 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă pe numele fraţilor Andrew şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă