21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoIntervenție ineficientă a autorităților la barajul Pucioasa

Intervenție ineficientă a autorităților la barajul Pucioasa

O parte însemnată a deșeurilor adunate de autorități de pe lacul de acumulare din orașul Pucioasa au reajuns pe suprafața apei, nefiind depozitate corespunzător.

Imaginile surprinse de reporterii cotidianului național “România liberă” arată cum multe deșeuri plutesc pe suprafața lacului de acumulare din stațiunea Pucioasa, și după ce autoritățile publice locale susțin că au intervenit pentru îndepărtarea acestora.

Reporterii noștri au observat maldăre de gunoaie, colectate din lac, depozitate lângă centrala electrică din zonă.

În urma interperiilor, multe deșeuri au ajuns din nou pe suprafața apei.

Foto: Laurențiu Mușoiu

Ce spune prefectura

Reprezentanții autorităților publice susțin că se intervine zilnic pentru îndepărtarea deșeurilor de pe suprafața lacului de acumulare Pucioasa.

“Direcția Ape Dâmbovița intervine zilnic pentru îndepărtarea peturilor care plutesc pe suprafața lacului. Avem o colaborare și cu cei de la Direcția Ape Buzău. Firește că deșeurile colectate sunt și transportate din zonă”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa.

Prefectul județului Dâmbovița susține că deșeurile provin din amonte de lacul de acumulare Pucioasa, iar mai multe administrații publice locale au fost deja amendate pentru neglijență.

Gunoiul, transportat, dar tot în apă

În ciuda imaginilor surprinse de reporterii cotidianului national “România liberă”, care arată cum multe deșeuri scoase din lac au fost depozitate, în maldăre, tot lângă suprafața apei, în apropierea hidrocentralei din zonă, prefectul de Dâmbovița subliniază că acestea au fost transportate la gropile de gunoi.

“În fiecare zi vine o autospecială a Direcției Ape Dâmbovița, care transportă deșeurile colectate din zonă. Nu le lăsăm acolo. Nu am rezolva nimic astfel. Au fost precipitații puternice în zonă și vin mereu deșeuri aduse de apă. Avem probleme mai ales în zona Padina – Breaza. Avem probleme și cu un podeț. Autoritățile intervin”, ne-a mai explicat Aurelian Popa.

La începutul acestei luni, “România liberă” a arătat cum o mare parte din suprafața lacului de acumulare Pucioasa era acoperită de recipiente din plastic și lemne.

La acea dată, tot prefectul județului Dâmbovița ne preciza că autoritățile intervin la fața locului pentru îndepărtarea gunoaielor.

Acumularea Pucioasa este situată pe râul Ialomița între bornele CSA 277-280, între km 268+0,33 – 265+355 (hm 402-430 ) în teritoriul orașului Pucioasa.

Este creată prin închiderea văii cu un baraj frontal (tip deversor central din beton masiv etajat cu clapetă timpan și vane de fund) și diguri de contur executate din pămînt, cu pereu amonte dalat cu plăci de beton armat.

Stațiunea Pucioasa a devenit cunoscută pe harta României prin apele sale tămăduitoare, intrate în circuitul european, grație academicianului Bernarth Lendwai Alfred, care le popularizează cu ocazia Expoziției de la Viena, din anul 1873, stațiunea noastră ocupând primul loc, înregistrând procentul cel mai mare de substanțe minerale la litru.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Crosul „Bucuria Alergării cu Invictus” – Ediția I

COMUNICAT DE PRESĂ Prima ediție a Crosului „Bucuria alergării cu Invictus", va avea loc sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 08.30, în Parcul Municipal Vest...

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...

Aderarea totală a României și Bulgariei în Schengen, prioritate la nivel declarativ, dar absentă din planul Ungariei     

Ungaria, care preia președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen, aceasta fiind una...
Ultima oră
Pe aceeași temă