22.3 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Zeci de parlamentari democrați au fugit din Texas pentru a nu vota o lege dorită de republicani

Parlamentarii democrați au plecat din Texas, statul unde au fost aleși, cu un avion, în cursul zilei de luni. Scopul acestora a fost de a împiedica adoptarea unei legi propuse de republicani, prin care autorizează arestarea parlamentarilor statului care absentează în timpul sesiunilor de vot şi aducerea lor în Parlament cu forţa, în caz contrar. Oficialii susțin că proiectul de lege restrânge drepturile electorale ale minorităților. Astfel, peste 50 de democrați au decis să plece cu un avion într-o zonă în care statul Texas nu are autoritatea de a acționa. 

„Eu şi colegii mei democraţi părăsim statul pentru a împiedica realizarea cvorumului şi pentru a torpila proiectul de lege de restrângere a votului în Texas”, a declarat într-un mesaj pe Twitter James Talarico, deputat democrat din Camera Reprezentanţilor a statului Texas.

De asemenea, parlamentarul a declarat că va zbura la Washington, însă ulterior a făcut o postare pe rețelele de socializare, unde apărea într-o fotografie alături de o altă democrată a Camerei Reprezentanţilor din Texas, în timp ce urcau într-un avion. Talarico a menționat că democrații din Texas sunt dispuși să stea departe pentru tot restul sesiunii parlamentare. 

Gestul parlamentarilor a fost totuși lăudat de alte personalități din scena politică americană. Vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, le-a transmis un mesaj acestora, în timpul unei vizite în Michigan, susținând că „apără drepturile tuturor americanilor şi tuturor texanilor de a-şi face auzită vocea prin vot, fără obstacole”. 

Ba mai mult, și fostul candidat democrat la prezidenţiale, Beto O’Rourke, și-a exprimat admirația pentru gestul democraților printr-un mesaj postat pe Twitter: „curajul de care ţara are nevoie în prezent”.

Pe de altă parte, guvernatorul republican al statului Texas, Greg Abbott, a condamnat plecarea politicienilor.

„Decizia democraţilor din Texas de a împiedica realizarea cvorumului aduce prejudicii texanilor care i-au ales pentru a servi. În timp ce traversează ţara la bordul unor avioane private confortabile, lasă în urmă probleme nerezolvate”, a spus el într-un comunicat.

Ultima oră
Pe aceeași temă