8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalUE achetează furnizorii de gaze pentru manipularea pieței

UE achetează furnizorii de gaze pentru manipularea pieței

Departamentul de concurență al Comisiei Europene a anunțat demararea unei anchete asupra furnizorilor de gaze. Astfel, CE începe să adune dovezi. Comisia vrea să vedă dacă furnizorii de gaze manipulează piața în timpul situației de urgență a prețului energiei, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson, miniștrilor energiei, marți, la Luxemburg.

„Departamentul de concurență al Comisiei Europene a început să colecteze dovezi. Este urmărit comportamentul de piață al principalilor furnizori de gaze. Vrem să detectăm orice comportament anticoncurențial pe piața energiei”, a spus Simson în declarația sa.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a confirmat informația. Conform acestuia, Bruxelles-ul a trimis chestionare „pentru a verifica dacă situația actuală de pe piețele angro de gaze din Europa poate fi atribuită comportamentului comercial al participanților pe piață”.

Kadri Simson a precizat că a văzut „îngrijorarea larg răspândită cu privire la manipularea sau speculațiile pieței” pe piețele de gaz și energie electrică. De asemenea, aceleași îngrijorări sunt și asupra sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii. Kadri Simson a spus că a cerut, de asemenea, autorităților naționale de reglementare în domeniul energiei, precum și asociației lor europene ACER, „să intensifice supravegherea pieței energiei”. Totodată, cele două instituții trebuie să se asigure că „regulamentul UE privind integritatea și transparența pieței angro de energie, REMIT, este aplicat în mod eficient.”

Purtătorul de cuvânt a adăugat că o încălcare a regulilor de concurență poate fi constatată doar dacă există dovezi. CE încearcă să vadă dacă există un acord sau o practică care restrânge concurența sau, în caz contrar, un comportament abuziv al unei companii cu poziție dominantă pe piață.

Comisia Europeană, sub presiunea țărilor membre pentru a demara o anchetă

Săptămâna trecută, Polonia a cerut Comisiei să deschidă o investigație antitrust. Prin anchetă trebuie stabilit dacă Gazprom din Rusia a încălcat vreo regulă prin faptul că nu a pus la dispoziție volume suplimentare de gaz pe piețele spot. În septembrie, peste 40 de membri ai Parlamentului European au cerut și o anchetă Gazprom.

Simson a adăugat că a fost în contact cu SUA, Norvegia și Qatar în legătură cu criza în curs. Statele au colaborat în vederea asigurării unor volume suplimentare de aprovizionare cu gaze. Aceasta nu a menționat Rusia. Luni, consilierul principal al SUA pentru securitate energetică globală, Amos Hochstein, a declarat că guvernul american nu a intervenit în vânzările companiei. Acesta preciza că doar Rusia poate ajuta UE.

Totuși, Amos Hochstein declara luni că preşedintele rus Vladimir Putin se apropie de utilizarea gazelor naturale ca armă politică în criza energetică a Europei. Acuzația se referă la posibiliatea ca Rusia să reţină exporturile de carburant către continent, conform Reuters.

De asemenea, Iuri Vitrenko, şeful companiei energetice de stat a Ucrainei Naftogaz, a declarat că Rusia încearcă să şantajeze Europa. Este urmărită astfel certificarea gazoductul Nord Stream 2 prin menţinerea aprovizionării cu combustibil la un nivel scăzut.

Conducta, la care Washingtonul se opune pentru că ocoleşte Ucraina, este terminată. Aceasta are nevoie de aprobări din partea autorităţii de reglementare din Germania. Conducta va livra gaze ruseşti sub Marea Baltică către Europa.

În ceea ce privește presupusele speculații cu privire la piața UE de limitare și tranzacționare a emisiilor de carbon, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piață a fost însărcinată să analizeze tranzacționarea cu emisii până la începutul anului 2022.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă