17.5 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Uciderea generalului Soleimani este un act de război contra Iranului, afirmă regimul de la Teheran

Atacarea cu o dronă americană a convoiului în care se deplasa generalul Soleimani „a fost de fapt un act de război din partea Statelor Unite împotriva poporului iranian”, a declarat ambasadorul Iranului la ONU, Majid Takht Ravanchi.

Atacul s-a produs în zona aeroportului internațional din orașul Bagdad, capitala Irakului. Convoiul care a fost atacat ar fi fost format în principal din luptători irakieni pro – iranieni. Situația politică din Orient este complicată și de faptul că guvernul Irakului, țara unde s-a produs atacul, ar avea în prezent relații bune cu cel al Iranului.

Generalul Soleimani (62 de ani) a fost ucis vineri dimineață. El era comandantul Gardienilor Revoluției din Iran și ocupa, neoficial, al doilea loc în ierarhia politică a Iranului, după șeful statului.

Pentagonul a confirmat că atacul în urma căruia a murit generalul Soleimani a fost ordonat de președintele SUA, Donald Trump. În urma acestui incident, se estimează că vor avea loc acțiuni de ripostă din partea regimului de la Teheran și a aliaților lui șiiți din afara Iranului, atât împotriva SUA cât și împotriva Israelului.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă