17.5 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Tensiuni puternice între Iran și Israel. De unde a pornit totul

Dovezile sugerează că atacul asupra navei cargo Shahr-e Kord a fost comis de Israel, afirmă Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, conform agenţiei de presă Tasnim şi cotidianului Times of Israel.

„Ţinând cont de zona geografică a atacului şi de caracterul feroce şi agresiv al regimului israelian, toate indiciile conduc spre Israel. Regimul israelian îşi găseşte supravieţuirea în război, în crize şi haos. Iranul va analiza toate opţiunile când va afla cine este implicat în această operaţiune”, a explicat Saeed Khatibzadeh.

„Oficialii israelieni sunt conştienţi de modul în care se poate apăra Iranul”, a avertizat Saeed Khatibzadeh.

Săptămâna trecută, o navă comercială iraniană a fost vizată de un atac în Marea Mediterană, conform armatorului iranian IRISL, catalogând incidentul, care intervine în contextul amplificării tensiunilor cu Israelul, drept „act terorist”. Nava Shahr-e-Kord, care circula din Iran spre Europa, a fost vizată de o explozie, urmată de un incendiu, a declarat vineri Ali Ghiasian, purtătorul de cuvânt al Companiei Navale a Republicii Islamice Iran (IRISL). „Din fericire, niciun membru al echipajului nu a fost rănit, dar vasul a suferit avarii în urma atacului terorist care poate fi considerat şi act de piraterie”, a precizat Ali Ghiasian, citat de site-ul iranian Nournews.ir.

Potrivit site-ului MaritimeBulletin.net, nava cargo iraniană Shahr-e-Kord a luat foc în cursul nopţii de miercuri spre joi, în largul Portului sirian Latakia. Nava ar fi ajuns în Siria din Iran, după traversarea Canalului Suez.

Surse citate de presa iraniană au afirmat că incidentul ar fi un atac al Israelului, ca ripostă la incidentul care a vizat la sfârşitul lunii februarie nava israeliană MV Helios Ray în Golful Oman.

Ultima oră
Pe aceeași temă