29.3 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalRusia evacuează cetățenii străini din Kazahstan. Foarte mulți civili ruși au fost...

Rusia evacuează cetățenii străini din Kazahstan. Foarte mulți civili ruși au fost acolo la momentul revoltei

Rusia evacuează cetățenii străini din Kazahstan, transportându-i cu avioane militare spre Moscova.

Cel de-al treilea zbor al unui asemenea avion a avut loc în noaptea de marți spre miercuri. Potrivit agenției ruse TASS, avionul a transportat 86 de cetățeni ruși din orașul Almaty spre Moscova.

Rusia evacuase deja din Kazahstan un număr de 2009 cetățeni străini, cei mai mulți dintre ei fiind ruși. Ministerul rus al Apărării a explicat că acești civili ruși au fost în Kazahstan pentru a petrece Anul Nou precum și pentru călătorii de afaceri.

Rusia evacuează cetățenii străini care au fost în Kazahstan la începutul revoltei

Tulburările de stradă au început în Kazahstan la 2 ianuarie 2022. Demonstranții au reclamat inițial mărirea prețului carburanților. Armata și poliția au primit dreptul să folosească muniție letală împotriva protestatarilor. Premierul a demisionat dar președintele Jomart Tokaev a rămas în funcție.

Șeful statului kazah a cerut sprijin statelor membre ale organizației CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă). Din această organizație fac parte Rusia și mai multe state ex – sovietice din Asia. În urma acestei cereri, Rusia a trimis peste 2000 de militari în Kazahstan. Ei ar urma să se retragă în Rusia în următoarea săptămână.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:14

Un incendiu de vegetație din Portugalia a înnorat orașul Madrid, aflat la 250 de mile distanță

Fumul de la un incendiu uriaș din Portugalia a înnorat cerul din Madrid, aflat la 250 de mile distanță, marți (16 august), iar locuitorii...

Atacatorul lui Salman Rushdie este un susținător al ayatollahului Ruhollah Khomeini

Atacatorul scriitorului Salman Rushdie este un admirator și un susținător fervent al ayatollahului Ruhollah Khomeini. Bărbatul acuzat că l-a înjunghiat pe Salman Rushdie a declarat...
00:01:52

VIDEO: Războiul face viața mai grea pentru persoanele cu deficiențe de vedere din Ucraina

De când Rusia a invadat Ucraina, Viktor Solovyanenko a ieșit cât mai puțin posibil din casă, deoarece se teme să nu calce pe muniție...
Ultima oră
Pe aceeași temă