9.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Protestatarii din Brazilia cer schimbarea sistemului de vot

Susținătorii guvernului din Brazilia au ieșit în stradă, în mai multe orașe, pentru a scanda împotriva actualului sistem de vot, care se realizează în manieră electronică. Președintele de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, a declarat că acesta nu este de încredere și dorește implementarea unui sistem de votare mixt, iar buletinele de vot să fie tipărite. Astfel, șeful statului a avertizat că va anula alegerile de anul viitor în cazul în care acestea nu vor fi „curate și democratice”.

„Oamenii care spun că votul electronic este sigur sunt plătiți să facă obiectul auditurilor mincinoase.”, a declarat președintele Bolsonaro.

În ciuda faptului că nu a reușit să aducă dovezi concrete, președintele Braziliei a susținut că urnele electronice au permis frauda electorală, motiv pentru care cere schimbarea sistemului. 

Comisia electorală a negat acuzațiile președintelui, susținând că „nu au existat fraude în sistemul de vot electronic”, despre care afirmă că este eficient și sigur. 

Jair Bolsonaro nu este văzut cu ochi buni de critici, iar popularitatea în rândul cetățenilor a scăzut considerabil în ultimele luni. Potrivit analiștilor, președintele Braziliei urmează modelul lui Donald Trump, prin încercarea de a genera dubii privind sistemul de vot și pentru a câștiga încrederea electoratului prin imaginea de salvator al națiunii.

Ultima oră
Pe aceeași temă