31.4 C
București
joi, 18 august 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalPromisiunile președintelui Libanului, adresate către popor

Promisiunile președintelui Libanului, adresate către popor

„Noii miniştri ar trebui aleşi în baza competenţei, experienţei şi nu a afilierii politice”, a spus Aoun într-un discurs televizat, potrivit Agerpres.

Marţi, prim-ministrul Saad Hariri şi-a înaintat demisia preşedintelui Aoun. Potrivit constituţiei, preşedintele trebuie să convoace consultări imediate cu diversele blocuri parlamentare pentru desemnarea unui nou premier.

Demisia lui Hariri a fost o revendicare cheie a protestatarilor, care au ieşit pe străzi din 17 octombrie, acuzând clasa politică de corupţie şi proastă gestiune.

„Libanul este la o intersecţie periculoasă şi trebuie să formeze un guvern cât de curând posibil” pentru a salva ţara de la colaps economic, a spus preşedintele într-un moment în care se împlinesc trei ani de la preluarea mandatului său de şase ani.

Preşedintele a cerut un dialog deschis, un stat secular şi o îndepărtare de sectarism. De asemenea, el s-a angajat să pună capăt corupţiei şi să pedepsească pe oricine utilizează inadecvat fonduri publice.

„Vocea voastră a fost auzită”, a spus Aoun, adresându-se protestatarilor antiguvernamentali.

Mişcarea Hezbollah a comentat joi că demisia lui Hariri este o pierdere a timpului necesar pentru implementarea reformelor în ţară.

Hezbollah, un aliat apropiat al lui Aoun, are un loc de 13 membri în parlamentul de 128 de persoane. Într-un comunicat dat publicităţii de blocul parlamentar, Hebollah a precizat că speră că consultările declanşate de Aoun vor duce la „formarea unui guvern onest şi credibil”.

Surse apropiate de Aoun au declarat pentru DPA că „discuţiile de până acum se îndreaptă spre nominalizarea lui Hariri pentru a forma un nou guvern”.

Tot joi, Hezbollah a condamnat, de asemenea, ceea ce a numit „ingerinţele SUA şi politicile de şantaj” în regiunea arabă.

„Aceste ingerinţe şi politici sunt principalul motiv al haosului care este menit să se răspândească în toate ţările din regiune”, a precizat mişcarea, referindu-se la protestele similare din Irak.

Protestatarii libanezi au cerut un guvern format din tehnocraţi independenţi pentru a scoate ţara din criza economică.

Libanul are una dintre cele mai mari datorii publice din lume. Datoria a atins nivelul de 85,7 miliarde de dolari la sfârşitul lui iunie, în creştere cu 0,7% faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit cifrelor Ministerului de Finanţe din Liban.

Cele mai citite

Frica nucleară – ”ultima pandemie”

Ordinea mondială nu se poate institui plenar – vorba marxistului – decât prin provocarea fricilor consecutive. A fost pandemia, a scăzut temerea războiului. S-a...

Cum poți obține venituri uriașe, fără stres, în 2022?

Indiferent dacă abia acum ai decis să te apuci de tranzacționare sau ești un investitor cu experiență, dacă vrei să atingi noi obiective de...

Numărul noilor cazuri de infectare cu COVID, în continuare în scădere

5.485 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.015 mai puţine faţă de ziua anterioară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă