16.5 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Premierul francez, Edouard Philippe: „Impunerea democraţiei prin război au eşuat”

‘Transformarea statelor are nevoie de timp şi trebuie să se desfăşoare progresiv’, a subliniat Edouard Philippe în discursul susţinut la deschiderea Summitul Mondial al Guvernării, care se desfăşoară până marţi în Dubai şi a cărui temă este ‘Formarea Guvernelor Viitorului’.

‘Intervenţii militare cum am văzut în Irak, Afganistan şi Libia pentru a impune democraţia prin război au eşuat în atingerea obiectivelor’, a adăugat el, amintind că ‘în Europa, a fost nevoie de secole pentru a transforma statele în democraţii’.

În urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, coaliţii internaţionale conduse de SUA au invadat Afganistanul în 2001, pentru a elimina gruparea teroristă al-Qaida şi mişcarea talibanilor, apoi Irakul în 2003, pentru a înlătura regimul lui Saddam Hussein. Dar în niciuna dintre aceste două ţări nu a putut fi instalat un regim democratic după model occidental şi ambele sunt astăzi în continuare în război.

De asemenea, fostul lider libian Muammar Al-Gaddafi a fost înlăturat de la putere şi ucis în anul 2011 în urma unei ofensive rebele sprijinită de o campanie aeriană a NATO – susţinută în special de Franţa, condusă atunci de preşedintele Nicolas Sarkozy. La ora actuală, Libia are două guverne şi două parlamente rivale, în timp ce diferitele grupări armate îşi dispută supremaţia în această ţară devenită şi o placă turnantă a imigraţiei ilegale africane spre Europa, informează Agerpres.

Ultima oră
Pe aceeași temă