18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalONU: Poluarea cauzează mai multe decese decât infecțiile cu Covid-19

ONU: Poluarea cauzează mai multe decese decât infecțiile cu Covid-19

Poluarea la nivel mondial cauzează mai multe decese față de infecțiile cu Covid-19, arată un raport comunicat de ONU. Oficialii cer „acțiuni imediate și ambițioase” pentru a interzice unele substanțe chimice toxice.

Raportul spune că poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice cauzează încălcări pe scară largă ale drepturilor omului. Din cauza acestora au loc cel puțin 9 milioane de decese pe an, suține raportul. Experții sunt îngrijorați că problema este în mare măsură trecută cu vederea.

Pandemia de Covid-19 a provocat mai puține decese decât poluarea

Pandemia de coronavirus a provocat aproape 5,9 milioane de decese, potrivit agregatorului de date Worldometer, notat de Reuters.

„Abordările actuale de gestionare a riscurilor pe care le prezintă poluarea și substanțele toxice eșuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă ale dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”, a conchis autorul raportului, raportorul special al ONU David Boyd.

Urmează să fie prezentat luna viitoare Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU. Acesta a declarat un mediu curat drept al omului, documentul a fost postat marți pe site-ul Consiliului. Documentul ndeamnă la interzicerea polifluoroalchilului și a perfluoroalchilului, substanțe artificiale utilizate în produsele de uz casnic, cum ar fi vasele de gătit antiaderente, care au fost legate de cancer și denumite „substanțe chimice pentru totdeauna”, deoarece nu se descompun ușor.

Totodată, specialiștii recomandă curățarea siturilor poluate și, în cazuri extreme, posibilele relocari a comunităților afectate. Multe dintre ele sărace, marginalizate și indigene sunt numite „zone de sacrificiu”.

Șefa pentru drepturile ONU, Michelle Bachelet, a numit amenințările de mediu cea mai mare provocare globală a drepturilor. Un număr tot mai mare de cazuri de justiție în materie de climă și mediu invocă drepturile omului cu succes.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă