27.9 C
București
joi, 16 septembrie 2021

Marea Britanie: Laburiştii promit o săptămâna de lucru de patru zile

Aceste propuneri au fost evocate la Congresul partidului, care se desfăşoară la Brighton, şi au fost aplaudate de participanţi, fiind atenuate pentru moment diviziunile din interiorul formaţiunii laburiste pe tema modului de a aborda Brexitul, subiect care va fi tranşat printr-o serie de moţiuni care vor fi votate de delegaţi.

Responsabilul partidului pentru domeniul economic, John McDonnell, a sugerat schimbări radicale pe piaţa muncii în intervenţia susţinută la Congresul ce se va încheia miercuri prin discursul liderului partidului, Jeremy Corbyn. Acesta din urmă a fost pentru scurt timp alături de John McDonnell pe scenă, când delegaţii au început să cânte melodia ‘Oh, Jeremy Corbyn’, inspirată dintr-un cântec al formaţiei ‘White Stripes’.

Printre alte propuneri avansate s-au evidenţiat alocarea a circa 250 de miliarde de lire (285 de miliarde de euro) pentru proiecte vizând combaterea schimbării climatice. În plus, ca ”reparaţii” pentru trecutul colonial al Regatului Unit, laburiştii spun că vor oferi ”ţărilor din Sudul Global” un acces ”gratuit sau mai ieftin” la noile tehnologii verzi dezvoltate ca parte a ”revoluţiei industriale ecologiste” britanice.

Ultima oră
Pe aceeași temă