26.2 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Victorie pentru Europa. Partidul Maiei Sandu a câștigat alegerile parlamentare în Republica Moldova

Partidul pro-european al președintelui Maia Sandu a câștigat alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova.

Potrivit datelor oficiale prezentate luni dimineață, după numărarea voturilor la 2.141 din totalul celor 2.150 de secţii de votare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut 52,53 la sută din voturile exprimate. Principalul său contracandidat, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), a obținut 27,36 la sută din voturi.

PAS a obținut peste 86 la sută dintre voturile exprimate în străinătate, adică în diaspora – în condițiile în care foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova lucrează sau studiază în Uniunea Europeană, iar Maia Sandu și PAS au opțiuni clare pro – UE.

În schimb, BECS a fost votat masiv în acele regiuni cu minorități etnice, cum ar fi Transnistria și Găgăuzia. Transnistria este și zona în care, în ziua alegerilor, s-au reclamat o serie de nereguli, cum ar fi deplasarea organizată a alegătorilor la unele secții de votare sau promisiuni că se vor acorda bani contra voturi.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă