20.1 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Liderii rebeli catalani închiși acum doi ani vor beneficia de clemența premierului Pedro Sanchez

 Premierul Pedro Sanchez va propune graţierea a nouă lideri catalani printr-un decret regal. „Vom relansa coexistenţa, nu din uitare, ci din respect şi afecţiune”, a declarat Pedro Sanchez, în cursul unui eveniment desfăşurat în oraşul Barcelona, capitala regiunii Catalonia.

O activistă proindependenţă a întrerupt scurt timp discursul premierului Spaniei.

Nouă lideri catalani au fost condamnaţi de instanţa supremă din Spania, în 2019, la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare, pentru instigare la revoltă împotriva ordinii publice. Este vorba de Oriol Junqueras, fostul preşedinte al Administraţiei catalane (Generalitat), de consilierii Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa şi Raül Romeva, de fostul preşedinte al Parlamentului catalan Carme Forcadell şi de liderii entităţilor separatiste, Jordi Cuixart şi Jordi Sànchez.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii Uniunii Europene au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

Alţi lideri catalani, inclusiv fostul premier regional Carles Puigdemont, se află în exil, nefiind condamnaţi.

Ultima oră
Pe aceeași temă