19.8 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Israelul acuză Iranul că i-a atacat o navă

Nava MV Helios Ray, aflată sub pavilionul Bahamasului şi aparţinând unei companii israeliene, a fost vizată de o explozie în Golful Oman. Incidentul a fost raportat vineri, iar sâmbătă dimineaţă nava avariată a ajuns în Portul Dubai.

În momentul exploziei, nava transporta vehicule din Arabia Saudită spre Singapore. Niciunul dintre cei 28 de membri ai echipajului nu a fost rănit, dar nava a fost nevoită să meargă în cel mai apropiat port din cauza avariilor suferite.

Conform unor oficiali israelieni de rang înalt, Iranul se află în spatele atacului.

Nu este clar care a fost cauza deflagraţiei, dar incidentul a avut loc în largul coastelor iraniene, într-o zonă în care în 2019 au avut loc o serie de explozii asupra unor nave, atribuite de SUA Iranului.

Incidentul s-a produs în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran. În cursul nopţii de joi spre vineri, armata SUA a atacat poziţii ale unor grupuri islamiste proiraniene din estul Siriei.

Iranul este unul dintre principalii inamici ai Israelului. Guvernul israelian a semnalat că va iniţia pregătiri pentru o posibilă intervenţie militară împotriva programului nuclear iranian şi se consultă cu SUA pe tema strategiei faţă de activităţile iraniene. Iranul a negat că ar avea un program nuclear militar.

Israelul nu este de acord cu intenţia Administraţiei Joseph Biden de readucere a Statelor Unite în Acordul nuclear.

Ultima oră
Pe aceeași temă