5.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021

Israel avertizează: Iranul va putea realiza bomba atomică în două luni

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a declarat miercuri că Iranul va avea în două luni materialele necesare fabricării unei bombe atomice, motiv pentru care a cerut comunităţii internaţionale un plan diferit faţă de reluarea acordului nuclear din 2015, relatează agenţia EFE.

”Nu ştim dacă regimul iranian va fi dispus să semneze un acord şi să revină la masa negocierilor, dar comunitatea internaţională trebuie să construiască un plan B viabil pentru a opri Iranul de pe drumul său către arma nucleară”, a semnalat Benny Gantz la o întâlnire cu circa 60 de ambasadori la Tel Aviv.

El a făcut aceste declaraţii în timp ce premierul israelian Naftali Benet se află la Washington în prima sa vizită oficială. Acesta va aborda joi cu preşedintele american Joe Biden ameninţarea nucleară iraniană şi va propune soluţii alternative acordului nuclear din care SUA s-au retras în urma deciziei fostului preşedinte Donald Trump şi pe care statele semnatare (G5+1) care l-au negociat cu Iranul încearcă acum să-l readucă în vigoare sau să-l renegocieze cu Teheranul.

Israelul s-a împotrivit mereu acestui acord, susţinând că s-au făcut prea multe concesii Iranului prin ridicarea aproape totală a sancţiunilor fără oprirea completă a programului de îmbogăţire a uraniului.

Ministrul israelian al apărării a mai semnalat la întâlnirea cu ambasadorii că Israelul poate desfăşura o acţiune militară unilaterală împotriva Iranului. ”Israelul are mijloacele de a acţiona şi nu va ezita să o facă. Nu exclud posibilitatea ca Israelul să fie nevoit să acţioneze în viitor pentru a preveni un Iran nuclear”, a indicat Benny Gantz.

Pe de altă parte, el a asigurat că Iranul se află în spatele atacului cu dronă din luna iulie în Marea Arabiei asupra petrolierului Mercer Street, navă operată de o companie israeliană, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului, un român şi un britanic.

”Evaluarea noastră este că drona folosită în atac a fost lansată de pe teritoriul iranian, cu aprobarea conducerii iraniene”, a spus ministrul Gantz.

În luna iunie Statele Unite anunțau că încă nu știu dacă Iranul este pregătit să reia respectarea acordului său nuclear din 2015 și, dacă Teheranul continuă să încalce pactul, „timpul de rupere” de care are nevoie pentru a aduna suficient material fisibil pentru o singură armă nucleară se va reduce la săptămâni, Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni.

„Rămâne neclar dacă Iranul este dispus și pregătit să facă ceea ce trebuie să facă pentru a reveni la conformitate”, a declarat Blinken parlamentarilor. „Între timp, programul său galopează înainte … Cu cât acest lucru se desfășoară mai mult, cu atât timpul de rupere scade … acum este scăzut, după rapoarte publice, la câteva luni, cel mult. Și dacă acest lucru continuă, va continua trece la o chestiune de săptămâni „.

Statele Unite și Iranul au început discuții indirecte la Viena în aprilie pentru a vedea dacă ambele părți ar putea fi de acord să reia respectarea acordului din 2015 în temeiul căruia Teheranul a fost de acord să-și rețină programul nuclear pentru a face mai dificilă obținerea materialului fisionabil pentru o armă în schimbul ajutorului din sancțiunile SUA, UE și ONU.

Statele Unite au abandonat acordul în 2018, determinând Iranul să înceapă să încalce condițiile sale aproximativ un an mai târziu.

Ultima oră
Pe aceeași temă