11.3 C
București
marți, 26 octombrie 2021

Iranul susține că a executat un ziarist întrucât instiga la acte de terorism

Regimul de la Teheran susține că a avut dreptul să-l condamne la moarte și să-l execute pe jurnalistul Ruhollah Zam, întrucât acesta ar fi instigat la acte de terorism.

Unul dintre aspectele suspecte din acest caz este că jurnalistul iranian Ruhollah Zam a trăit în refugiu în Franța, mai mulţi ani. Nu este clar cum a revenit el în Iran – de bună voie sau răpit de iranieni.

Regimul de la Teheran a anunțat arestarea lui în octombrie 2019, după care ar fi fost judecat și, în iunie 2020, a fost condamnat la moarte. Teheranul a anunțat, sâmbătă, că jurnalistul a fost executat prin spânzurare.

Imediat după aceea, UE a protestat împotriva acestei decizii a Iranului. În mod special, Franța a declarat această execuție drept un act „barbar și inacceptabil”.

Drept urmare, Ministerul de Externe de la Teheran l-a convocat, duminică, pe ambasadorul Germaniei, țara care asigură Președinția rotativă a Consiliului UE, pentru a respinge poziţia exprimată de UE pe acest subiect. Ambasadorul Franței urma să fie și el convocat de Ministerul de Externe de la Teheran.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă