21.9 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Imigraţia din UE în Marea Britanie a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii şase ani

În jur de 74.000 de cetăţeni din UE s-au adăugat populaţiei din Marea Britanie în anul încheiat la 30 iunie, nivel care nu a mai fost atins din 2012, a afirmat joi Office for National Statistics. În aceeaşi perioadă, numărul cetăţenilor din afara UE care au migrat în Marea Britanie a fost de 248.000, cel mai înalt nivel în 14 ani.

Rezultatul va fi salutat de mulţi susţinători ai Brexit, dar sectoare precum ospitalitatea, agricultura şi sănătatea se bazează în mare măsură pe forţa de muncă din UE şi se străduiesc din greu să găsească lucrătorii de care au nevoie.

„Cele mai recente cifre nu sunt de sărbătorit, când afacerile fluctuează iar ţara se confruntă cu o lipsă record de competenţe”, spune Adam Marshall, director general al British Chambers of Commerce, un grup de lobby pentru afaceri.

Migraţia din UE a scăzut cu 115.000 de persoane de la referendumul Brexit din iunie 2016. Intrările nete din Europa de Vest, Bulgaria şi România s-au redus la jumătate, iar migraţia din aşa-numitele ţări A8 are acum un sold negativ, pentru prima dată, cu 14.000 de persoane care pleacă din Marea Britanie. Ţările A8 sunt Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.

Ultima oră
Pe aceeași temă