UPDATE, ora 14:35: Guvernul suedez intenţionează să trimită cererea de aderare la NATO săptămâna viitoare, urmând exemplul Finlandei, ambele ţări nordice schimbându-şi politica de securitate de după Al Doilea Război Mondial după invazia rusă din Ucraina, a relatat joi cotidianul Expressen, potrivit Reuters.
Parlamentul suedez va dezbate luni situaţia privind securitatea, iar apoi premierul Magdalena Andersson va convoca o şedinţă de guvern unde va fi luată decizia oficială de înaintare a cererii, a scris Expressen, citând surse neprecizate.
UPDATE, ora 10:51: Siemens a anunţat că se retrage de pe piaţa rusă din cauza războiului din Ucraina.
„Ne alăturăm comunităţii internaţionale în condamnarea războiului din Ucraina şi ne concentrăm pe sprijinirea angajaţilor noştri şi furnizarea de ajutor umanitar. Am anunţat joi decizia noastră de a efectua un proces ordonat de lichidare a activităţilor noastre industriale din Rusia”, a spus directorul general al companiei germane, Roland Busch.
Siemens are aproximativ 3.000 de angajaţi în Rusia, iar anterior anunţase că a decis să nu ia parte la noi proiecte după invazie.
De asemenea, compania germană a informat joi că s-a confruntat cu dificultăţi financiare în primul trimestru din 2022, din cauza pierderile la divizia care produce trenuri.
Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că se înregistrează progrese în eforturile Ucrainei de a-şi asigura garanţii de securitate internaţională.
„Negociem cu principalele naţiuni ale lumii pentru a oferi Ucrainei încredere în securitate pentru deceniile următoare”, a comunicat miercuri seară preşedintele Zelenski în discursul său video zilnic.
Garanţiile de securitate internaţională s-au numărat printre subiectele discutate la reuniunea G7 de duminică la care Ucraina a participat pentru prima dată, precizează Agerpres.
„Este prima dată în istoria statului nostru când este posibil să se stabilească astfel de garanţii. Nu ceva într-un memorandum, nu vreo dorinţă declarativă pentru un anumit curs, ci garanţii specifice”, a spus preşedintele ucrainean.
Acestea ar fi „nu numai semnificative din punct de vedere juridic, ci şi enunţate astfel încât să fie clar: ce anume, cine exact şi cum exact ne garantează”, a adăugat Volodimir Zelenski.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!