21 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 44: pădurea din care au plănuit atacurile militarii...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 44: pădurea din care au plănuit atacurile militarii lui Putin

UPDATE, ora 15:50: Situația din Borodianka, oraș preluat recent de ucraineni de la ruși,  este “mult mai îngrozitoare” decât în ​​Bucha, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Sunt mai multe victime, dar fiecare crimă va fi rezolvată și fiecare călău va fi găsit, a declarat liderul de la Kiev. Potrivit procurorului general al Ucrainei, ieri în Borodianka au fost găsite 26 de cadavre sub ruinele a două clădiri distruse.

UPDATE, ora 11:00: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat, într-un interviu pentru postul de televiziune britanic Sky News, că nu vede “nicio posibilitate” ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie judecat de către un tribunal internaţional pentru presupuse crime de război.

Putin nu este preocupat de această problemă, a spus Peskov, care a mai subliniat că Rusia nu recunoaşte autoritatea Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi a reiterat poziţia guvernului de la Moscova potrivit căreia că uciderile de civili ucraineni de către soldaţi ruşi nu sunt decât un “fals”.

“Respingem că armata rusă are vreo legătură cu aceste atrocităţi, cu aceste cadavre care au fost expuse pe străzile din Bucea”, la vest de Kiev, a declarat Peskov.

Canalul britanic de televiziune i-a arătat purtătorului de cuvânt al Kremlinului imagini cu corpuri abandonate după retragerea trupelor ruse şi fotografii făcute din satelit în care se văd aparent aceleaşi cadavre pe când armata rusă controla încă zona.

Peskov a pus la îndoială veridicitatea acestor imagini şi a insistat asupra faptului că “toată situaţia din Bucea nu este decât o farsă bine înscenată, nimic mai mult”.

“Acei bieţi oameni, corpurile neînsufleţite pe care le-am văzut acolo, toate acele cadavre nu sunt victime ale trupelor ruse”, a insistat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Întrebat despre mărturiile adunate de organizaţii precum Amnesty International, care consemnează execuţii sumare de civili, violuri şi alte episoade de violenţă fără discernământ, Peskov a replicat că Moscova “colectează şi ea probe” despre “crimele comise de batalioanele naţionaliste” din Ucraina.

În acest sens, Dmitri Peskov a expus din nou una din naraţiunile obişnuite ale Kremlinului cu “militari ucraineni care încearcă să utilizeze civili drept scuturi umane, care se ascund după civili şi nu îi lasă să plece din oraşe”.

Întrebat de prezentatorul Sky News despre ce a simţit personal atunci când a văzut imaginile cadavrelor abandonate pe străzi, reprezentantul Kremlinului a spus: “Este o tragedie!”.

“Armata noastră face tot posibilul pentru a pune capăt acestei operaţiuni. Sperăm ca în zilele următoare, în viitorul apropiat, această operaţiune să-şi poată îndeplini obiectivele sau să se încheie pe calea negocierilor dintre delegaţiile rusă şi ucraineană”, a adăugat el.

Întrebat dacă armata rusă este hotărâtă să preia controlul asupra oraşului Mariupol “indiferent de câte vieţi civile ar costa” aceasta, Peskov a răspuns: “Mariupolul va fi eliberat de batalioanele naţionaliste (ucrainene) şi sperăm că acest lucru se va întâmpla mai devreme decât mai târziu”.

Cu privire la numărul de civili care ar fi putut fi ucişi de la începutul invaziei, el a refuzat să vorbească despre “orice cifre neconfirmate”, admiţând că forţele ruse au suferit “pierderi semnificative”.

Referitor la excluderea Rusiei din Consiliul ONU pentru drepturile omului, Peskov a spus că ţara sa “regretă” decizia, dar va continua să “îşi apere interesele folosind orice mijloace legale disponibile”.

Publicaţia rusă Meduza.io, declarată drept “agent străin” de autorităţile ruse şi în care în Rusia poate fi accesată doar prin VPN, a publicat joi înregistrări video ce demontează versiunea Kremlinului în legătură cu măcelul de la Bucea.

Fişiere obţinute de Meduza.io, care conţin înregistrări video făcute cu o dronă în zonele de sud ale localităţii Bucea, de lângă Kiev, demonstrează că trupurile împrăştiate pe străzi se aflau acolo încă din perioada în care Bucea se afla sub controlul trupelor ruse. Conform metadatelor fişierelor, aceste înregistrări au fost realizate timp de câteva zile, între 23 şi 30 martie.

Înregistrările pe care le publică Meduza.io reprezintă o altă dovadă foarte importantă, împreună cu imaginile din satelit din The New York Times, care arată că oamenii din Bucea au fost cu siguranţă ucişi chiar înainte ca trupele ruse să se retragă din oraş, conform jurnaliştilor de la această publicaţie.

Pădurea în care s-au adăpostit, de la începutul războiului din Ucraina, peste 3.000 de militari ruşi s-a transformat într-un cimitir de maşini militare ruseşti, dar şi un perimetru în care accesul civililor este extrem de periculos, scrie Agerpres

Zona împădurită de la Norka, aflată la Nord-Vest de Kiev, la câţiva zeci de kilometri de frontiera cu Belarus, a fost locul de intrare a unei importante părţi a armatei ruse pe teritoriul Ucrainei. Pe aici au pătruns trupele armatei ruse care au atacat localităţi precum Bucea, Irpin sau Borodeanka, atacuri soldate cu sute de victime în rândul civililor.

Pădurea de pini din apropiere de Kiev este împânzită, acum, de camioane arse, dar şi de cantităţi importante de muniţie neexplodată cu care invadatorii ar fi vrut să atace localităţile ucrainene.

Tot aici, potrivit aceleiași surse, sunt vizibile “casele” provizorii ale soldaţilor ruşi săpate în pământ, dar şi mare parte din logistica pe care aceştia o foloseau în timpul intervenţiei pe teritoriul ucrainean. În pădurea Norka au fost abandonate uniforme militare şi corturi de campanie, însă tot aici pot fi văzute şi sticle de vodcă, ziare ale armatei ruse, precum şi resturi de alimente sau medicamente.

Unul dintre localnici, care locuieşte la marginea pădurii, povesteşte că, timp de 40 de zile, ruşii au stat în acea pădure şi au lansat atacuri în zonă.

“Totul ardea. Ei bombardau şi împuşcau permanent. La mine, şi câinele a plâns. Nu am mai văzut aşa ceva. Nu am crezut că pot să văd lacrimi la câine”, a declarat, pentru Agerpres, Ivan Dimitrievici Kovalkiuk.

Zona a fost eliberată de invadatori în urma unei contra-ofensive a armatei ucrainene, care a înconjurat zona şi a lansat atacuri asupra soldaţilor ruşi şi a tehnicii acestora.

Localnicii susţin că în urma acestui atac au fost victime foarte multe în rândul militarilor ruşi, însă cadavrele acestora au fost încărcate în camioane şi transportate în locuri necunoscute.

“Credem că există o groapă comună în pădure, însă până acum nu a fost descoperită. Urmează să cercetăm zona”, a spus Dimitrie, unul dintre cei implicaţi în apărarea localităţilor. 

Citește și:

ZIUA A 43-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă