UPDATE, ora 14:50: Prima navă umanitară închiriată de ONU pentru a transporta cereale ucrainene a părăsit portul Pivdennyi, sudul Ucrainei, cu aproximativ 23.000 de tone pentru Africa, a anunţat Ministerul Infrastructurii ucrainean, relatează AFP.
„Nava Brave Commander cu cereale pentru Africa a părăsit portul Pivdenny. În această dimineaţă, cargoul a plecat spre portul Djibouti, unde cerealele vor fi livrate la sosire consumatorilor în Etiopia”, a indicat ministerul pe Telegram.
Potrivit sursei citate, „23.000 de tone de grâu se află la bordul acestei nave închiriate de Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite”.
UPDATE, ora 09:56: Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au convenit să „lucreze împreună pentru încetarea conflictului” în Ucraina, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat.
Cei doi lideri au discutat în cadrul unei convorbiri telefonice despre „războiul dus de Rusia în Ucraina şi consecinţele sale destabilizatoare pentru restul lumii”, potrivit preşedinţiei franceze.
Emmanuel Macron, care l-a primit pe premierul indian în mai la Paris, a subliniat „hotărârea Franţei de a-şi continua sprijinul pentru Ucraina”.
India s-a abţinut să condamne în mod deschis invazia rusă a Ucrainei şi să se alăture voturilor în acest sens la ONU. În iunie, însă, a cosemnat o declaraţie G7 prin care se angaja să „respecte integritatea teritorială şi suveranitatea altor state”.
Confruntat cu criza alimentară cauzată de conflictul din Ucraina, preşedintele francez a reafirmat „importanţa unei acţiuni coordonate a comunităţii internaţionale”.
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre „provocările din spaţiul indo-pacific, precum şi despre situaţia din Sri Lanka”. India este preocupată de influenţa tot mai mare a Chinei în Sri Lanka.
Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunţat, într-un comunicat, un atac cibernetic rus „fără precedent” împotriva site-ului său, precizând că funcţionarea acestuia nu a fost perturbată.
„Pe 16 august 2022 a avut loc cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse împotriva site-ului oficial al Energoatom”, a declarat operatorul pe Telegram. Site-ul „a fost atacat de pe teritoriul Rusiei”, a adăugat sursa citată.
Grupul rus „Armata cibernetică a poporului” a utilizat 7,25 milioane de roboţi de internet care au atacat site-ul Energoatom timp de trei ore, a dat asigurări compania ucraineană, potrivit căreia această încercare de piratare „nu a avut un impact considerabil asupra activităţii site-ului Energoatom”.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!