19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia-Ucraina, ziua 14: „Atrocitate”- o maternitate distrusă, Rusia cheamă temuții luptători ceceni,...

LIVE UPDATE Rusia-Ucraina, ziua 14: „Atrocitate”- o maternitate distrusă, Rusia cheamă temuții luptători ceceni, bielorușii se adună în batalioane. VIDEO

UPDATE, ORA 22.00:

Marea Britanie va trimite în Ucraina cel mai avansat sistem de rachete antiaeriene din lume

Conceput pentru a distruge avioane de luptă și elicoptere, Starstreak este cea mai rapidă rachetă sol-aer cu rază scurtă dezvoltată.

Racheta folosește trei proiectile asemănătoare săgeților permițând lovituri multiple asupra țintei. Poate fi tras de pe umăr, dintr-un lansator multiplu ușor sau din vehicule blindate. Odată trasă, racheta care poartă cele trei săgeți folosește o mică încărcătură pentru a o arunca din tubul de lansare. Acest motor se oprește înainte ca racheta să părăsească tubul pentru a preveni rănirea operatorului.

UPDATE, ORA 21.30:

O maternitate a fost distrusă de atacurile aeriene ruse în orașul asediat Mariupol, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Autoritățile ucrainene spun că Rusia a încălcat încetarea focului și a distrus complexul spitalicesc din Mariupol Fotograf: Yevhenii Maloletka; @truth_about_war

Se spune că femei, copii și medici au fost prinși sub dărâmături în urma unei „lovituri directe” asupra clădirii.

Zelensky s-a întrebat pe Twitter: „Cât timp va mai fi lumea un complice care ignoră teroarea?”

El a numit atacul drept „atrocitate”.

Rusia ține ostatici 400.000 de locuitori din Mariupol prin bombardarea orașului-port din sudul Ucrainei, în ciuda eforturilor de a stabili un coridor de evacuare sigur pentru civili, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

„Aproape 3.000 de nou-născuți nu au medicamente și alimente”, a scris el pe Twitter.

Între timp, Rusia a chemat luptători temuți ceceni și mercenari finanțați de Kremlin, deoarece armata rusă „luptă să adune” o forță suficient de mare pentru a captura Kievul, au spus analiștii apărării.

În Ucraina, bielorușii au creat un batalion separat, numit după Kastus Kalinouski, pentru a apăra Kievul. Potrivit acestora, peste 200 de belaruși s-au alăturat apărării teritoriale a Ucrainei, alți 300 intenționând să meargă în Ucraina.

UPDATE, ORA 13:20: Sunt evacuați copiii și femeile din zona centralei nucleare atacate de aramata rusă. Focul este oprit 12 ore.

Primarul din Enerhodar, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, atacată săptămâna trecută de forțele ruse, a salutat anunțul unui coridor umanitar spre și dinspre oraș.

Enerhodar este locul unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este deținută de trupele ruse de la sfârșitul săptămânii trecute.

Primarul Dmitri Orlov a îndemnat femeile și copiii să se alăture convoiului și să plece.

Armata ucraineană a convenit, astăzi, cu Rusia cu privire la o încetare a focului pentru 12 ore pentru a permite civililor să fie evacuați prin coridoarele umanitare, a declarat mai devreme vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk.

Armata Federației Ruse continuă atacurile asupra Ucrainei, în cea de-a 14-a zi de război.

Rusia a anunțat, din nou, o încetare a focurilor, la ora 09:00 (ora României).

Rușii au mai promis acest lucru și pentru dimineața zilei precedente, dar atacurile au continuat.

În decursul nopții precedente, au fost înregistrate noi atacuri asupra Kievului, Harkovului – cele mai mari orașe ucrainene – și asupra altor orașe.

Potrivit informațiilor transmise de Ucraina, în noaptea precedentă, în urma unui atac al armatei ruse asupra unui oraș mai mic, 5 civili, dintre care 2 copii, și-au pierdut viața.

SUA au afirmat că au informații legate de o nouă coloană militară rusă pregătită să atace Kiev.

Citește și:

ZIUA A 13-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă