O recompensă de 1.000.000 de dolari pentru arestarea președintelui rus Vladimir Putin a fost oferită ofițerilor militari de către antreprenorul rus Alex Konanykhin într-o postare pe care a publicat-o pe rețelele de socializare săptămâna aceasta, în timp ce Rusia își continuă invadarea Ucrainei, potrivit The Jerusalem Post.
CITEȘTE ȘI – Vladimir Putin regretă prăbușirea Uniunii Sovietice – „A trebuit să mă angajez ca șofer de taxi”
Recompensă pentru cine îl prinde pe Vladimir Putin
„Promit să plătesc 1.000.000 de dolari ofițerilor care, respectându-și datoria constituțională, îl arestează pe Putin ca fiind un criminal de război în conformitate cu legile ruse și internaționale”, a scris Konanykhin pe LinkedIn. „Putin nu este președintele rus, deoarece a ajuns la putere ca urmare a unei operațiuni speciale de aruncare în aer a blocurilor din Rusia, apoi a încălcat Constituția prin eliminarea alegerilor libere și uciderea oponenților săi”.
„În calitate de etnic rus și cetățean rus, văd că este datoria mea morală să facilitez denazificarea Rusiei. Voi continua să sprijin Ucraina în eforturile sale eroice de a rezista asaltului *Ordei lui Putin”, a adăugat omul de afaceri.
*Orda este cuvântul rusesc pentru „hoardă”, o bandă de prădători și jefuitori.
Konanykhin are o istorie agitată cu guvernul rus. Cine este omul de afaceri rus
Potrivit unui articol din 1996 din The Washington Post, Konanykhin a studiat la Institutul Tehnic și de Fizică din Moscova înainte de a-și abandona studiile și de a deschide o cooperativă de construcții pentru studenți. Apoi s-a ramificat într-un număr de alte afaceri, inclusiv bancar, acțiuni și imobiliare.
Până la vârsta de 25 de ani, avea un imperiu de peste 100 de firme. Până în 1992, companiile sale valorau aproximativ 300 de milioane de dolari. El a făcut chiar parte din prima delegație a președintelui rus de atunci Boris Elțin la Washington în acel an.
În 1996, în timp ce locuiau în SUA, Konanykhin și soția sa au fost arestați de agenții federali de imigrare sub acuzația de încălcare a condițiilor vizelor lor americane. Cazul a fost aparent declanșat după ce autoritățile ruse au susținut că a deturnat 8 milioane de dolari de la Banca Rusă de Schimb din Moscova.
Cazul a durat săptămâni întregi, agenții FBI au depus mărturie că mafia rusă a încheiat un contract cu privire la viața lui Konanykhin. Un fost agent KGB a mărturisit că are îndoieli serioase cu privire la acuzațiile formulate împotriva oligarhului.
În timpul procesului, Konanykhin a mărturisit că unii dintre consilierii săi corporativi de la Russian Exchange Bank au început să facă presiuni și amenințări pentru bani, determinându-l să se mute în Ungaria. El a susținut că a fost apoi amenințat cu violența din nou, ceea ce l-a determinat să fugă în Cehia și apoi la New York.
Konanykhin s-a plâns de amenințările la adresa oficialilor ruși. S-a plâng chiar și la Elțin. La un moment dat, autoritățile au încetat să mai investigheze amenințările și au început să-l investigheze pe el, susținând că a transferat ilegal 8 milioane de dolari de la bancă în conturile sale personale de peste mări. Autoritățile ruse au susținut că versiunea sa a evenimentelor este falsă și urmărea să-i ia la întrebări pe foștii săi angajați.
În cele din urmă s-a ajuns la o înțelegere și a fost eliberat din detenție și, în cele din urmă, i s-a acordat azil politic. Doar câțiva ani mai târziu, însă, Comisia de Apel pentru Imigrări a revocat azilul politic și a dispus deportarea acestuia. Konanykhin și soția sa au încercat să fugă în Canada, dar au fost arestați.
Deportarea cuplului a fost anulată în urma mai multor audieri de urgență, după ce judecătorul de district T.S. Ellis a considerat că decizia este ilegală, spunând că „Am impresia fermă că este dorința puternică a oamenilor din ramura executivă de a-l returna pe acest om în Rusia pentru un motiv pe care nu-l pot spune”, potrivit unui raport al Moscow Times. I s-a acordat din nou azil în 2007.
În 2011, a fondat TransparentBusiness, care ajută companiile să își gestioneze forța de muncă de la distanță.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!