11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaDouă nave militare ale Rusiei se apropie de Insula Șerpilor

Două nave militare ale Rusiei se apropie de Insula Șerpilor

Două nave militare ale Rusiei se apropie de Insula Șerpilor, aflată în Marea Neagră. Insula aparține Ucrainei dar este în apropierea litoralului României, la circa 40 de kilometri. Deplasarea celor două nave rusești este suspectă, întrucât ea este semnalată în prima zi de război în Ucraina.

Informația privind cele două vase militare ale Rusiei provine de la autoritățile de frontieră ale Ucrainei. Ambele vase ar fi venit dinspre peninsula Crimeea, care este un teritoriu ocupat de Rusia în anul 2014. Circa 30 de nave militare ale Rusiei ar fi în diverse puncte din Marea Neagră, joi dimineață, în apropierea Ucrainei.

Insula Șerpilor nu are valoare economică dar are poziție strategică

Insula Șerpilor are o suprafață de doar 17 hectare și nu are armament pe ea. Insula nu are nici măcar o sursă proprie de apă potabilă. Insula face parte, administrativ, din raionul Ismail al regiunii Odessa din Ucraina. Cea mai apropiată forță militară a Ucrainei ar fi în orașul Ismail. Centrul de Informații Strategice al Guvernului Ucrainei a anunțat, joi, că aceste nave ar fi somat, prin radio, garnizoana ucraineană din Ismail să se predea. Raionul Odessa, dacă ar fi ocupat de Rusia, ar fi un pas spre realizarea unei conexiuni terestre între militarii ruși din Crimeea și cei din Transnistria.

Rusia a atacat Ucraina în noaptea de miercuri spre joi, 23 spre 24 februarie 2022. Atacul Rusiei a fost simultan din nord, din est și din sud. În sudul Ucrainei a fost bombardat și orașul Odessa, de la Marea Neagră.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă