14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

China, India și SUA nu au participat la întâlnirea pe tema schimbărilor climatice

Țările cele mai poluante nu au luat parte la discuții

China, India și SUA, țările cele mai poluante din lume, nu au participat la întâlnirea organizată de Boris Johnson pe tema schimbărilor climatice. Discuțiile au avut loc la New York și au fost trimise invitații pentru participare pe canalele oficiale. Întrevederea a atins subiecte ce vor fi discutate în detaliu în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice, cunoscută și sub numele de COP26, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow.

Boris Johnson a cerut statelor să își îndeplinească angajamentele” de reducere a emisiilor poluante și să acorde ajutor financiar țărilor în curs de dezvoltare. La întâlnire au participat 15 lideri politici din țările cele mai afectate de schimbările climatice. La discuții s-au alăturat premierul statului Bangladesh, Sheikh Hasina, președintele Columbiei, Iván Duque Márquez, dar și mai mulți lideri din câteva state insulare mici. Totodată, președinta Comsiei Europene, Uesula von der Leyen a participat și ea.

Președintele Chinei Xi Jinping și premierul indian Narendra Modi nu s-au prezentat la discuții. De asemenea, Joe Biden nu a participat nici el la întâlnirea organizată de Boris Johnson și Antonio Guterres. China și India au refuzat până acum să publice noi planuri de reducere a emisiilor poluante. Sharma susține că dorește ca țările bogate să își îndeplinească angajamentele financiare asumate înainte ca țara pe care o guvernează să își atingă obiectivele climatice privind reducerea emisiilor.

În același timp, SUA sunt presate să se implice mai puternic din punct de vedere financiar în combaterea schimărilor climatice. Secretarul general Guterres a declarat că „avem nevoie de un angajament mai puternic al SUA în ceea ce privește finanțarea dezvoltării”. Totodată, a făcut apel și către guvernul chinez să facă un efort suplimentar pentru reducerea emisiilor.

Ultima oră
Pe aceeași temă