20.3 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalCea mai periculoasă versiune a lui Putin

Cea mai periculoasă versiune a lui Putin

În ultimul deceniu, renașterea lui Vladimir Putin a fost o preocupare perpetuă pentru mulți din Occident, relatează CNN.

Aceste preocupări nu sunt lipsite de temei. Este incontestabil că Putin și cercul apropiat al Președintelui au crescut în încredere în această perioadă.

Lumea și-a reamintit de încrederea Rusiei în ultimele săptămâni. Pe măsură ce prețurile gazelor cresc în întreaga Europă din cauza unei oferte reduse de gaz rusesc, Putin rupe legăturile diplomatice slabe ale Rusiei cu NATO.

Examinarea situației

Criza energetică la nivel european dezvăluie un instrument foarte puternic care oferă Rusiei pârghie în relația sa cu Europa: rezervele sale de gaze.
Nu este un secret pentru nimeni că multe țări europene, inclusiv Germania, depind de aprovizionarea Rusiei cu gaze naturale. Lipsurile recente au afectat nu doar economia, ci au provocat și jocuri politice.

În timp ce Rusia își îndeplinește obligațiile de a aproviziona țările europene cu gaze, analiștii spun că ar putea crește exporturile.

Moscova încă așteaptă aprobarea de reglementare germană pentru Nord Stream 2, o conductă controversată care ar conecta Rusia de Germania și ar furniza cantități mari de gaz către Europa de Vest.

„Dacă autoritatea germană de reglementare va înmâna mâine autorizația pentru aprovizionare, livrările de 17,5 miliarde de metri cubi vor începe poimâine”, a declarat Putin joi la un forum televizat, dând vina pe politica energetică a UE din cauza crizei gazelor și a prețurilor ridicate, scrie Reuters.

Conducta este controversată, deoarece mulți îl văd ca un proiect de influență geopolitică pentru Moscova, o teamă care nu a fost temperată atunci când viceprim-ministrul Rusiei, Alexander Novak, a declarat la începutul acestei luni că „finalizarea timpurie a certificării pentru Nord Stream 2 ar ajuta la echilibrarea situației actuale.”

Pe lângă avantajele financiare și politice care ar putea veni din dependența Europei față de gazul rusesc, contribuie și interpretarea unei politici care a evoluat de-a lungul timpului în Europa, construindu-i lui Vladimir Putin cea mai periculoasă versiune.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Coreea de Nord ar pregăti un test nuclear

Coreea de Nord a încheiat pregătirile în vederea unui test nuclear şi aşteaptă cel mai bun moment pentru a-l declanşa, a declarat un deputat...

Voucherele sociale de 250 lei vor fi distribuite de Poșta română

Voucherele sociale pe suport electronic vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. De aceste vouchere vor beneficia aproape trei milioane...

Elevii pun în scenă un spectacol de teatru antibullying

Elevi de la Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” din Ciorogârla și de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București au realizat, împreună, un spectacol de...
Ultima oră
Pe aceeași temă