Președintele american Joe Biden l-a avertizat marți pe președintele rus Vladimir Putin că Occidentul va impune pentru Rusia „sancțiuni economice și de altă natură puternice” dacă va invada Ucraina.
Președintele american Joe Biden a susținut marți un foarte așteptat apel video de două ore cu președintele rus Vladimir Putin. Liderul american l-a avertizat că țara sa se va confrunta cu sancțiuni economice „puternice” și alte măsuri dacă Rusia invadează Ucraina.
Biden amenință Rusia cu sancțiuni dure
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat reporterilor după apelul video că potențialele sancțiuni economice vor depăși măsurile impuse Rusiei după ce aceasta a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014. Totuși, a adăugat că nu crede că o invazie este iminentă.
„Lucruri pe care nu le-am făcut în 2014 suntem pregătiți să le facem acum. Încă nu credem că președintele Putin a luat o decizie. Ce a făcut astăzi președintele Biden a fost să prezinte foarte clar consecințele dacă alege să se mute. Și, în cele din urmă, vom vedea în zilele următoare prin acțiuni. și nu prin cuvinte ce curs de acțiune alege Rusia să ia.”, a spus Sullivan, citat de Reuters.
Întâlnirea virtuală, despre care Sullivan a spus că a fost în principal despre Ucraina, vine la cel mai scăzut punct al relațiilor dintre SUA și Rusia de la sfârșitul Războiului Rece. Sancțiunile economice, despre care un oficial american a spus că ar putea viza cele mai mari bănci ale Rusiei și capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari și alte valute, sunt menite să-l descurajeze pe Putin să folosească zeci de mii de trupe adunate lângă granița cu Ucraina pentru a-și ataca vecinul din sud.
Putin vrea garanții legale de la NATO
Kremlinul, care a declarat înainte de întâlnirea virtuală de marți că nu se așteaptă la nicio descoperire, a negat că ar avea vreo intenție de a ataca Ucraina și a spus că poziția trupelor sale este defensivă. Putin i-a spus lui Biden că dorește garanții obligatorii din punct de vedere juridic împotriva a ceea ce Kremlinul numește expansiunea furioasă a NATO și s-a plâns de încercările NATO de a „dezvolta” teritoriul ucrainean.
Întâlnirea virtuală s-a încheiat cu un acord de a continua discuțiile și de a se întâlni în persoană la un moment dat, iar ambele părți și-au îndrumat echipele să urmărească problemele legate de Ucraina.